Home » D:News » Cea mai secetoasă lună octombrie din 2002 și până acum în Australia

Cea mai secetoasă lună octombrie din 2002 și până acum în Australia

Cea mai secetoasă lună octombrie din 2002 și până acum în Australia
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.11.2023

Australia a înregistrat cea mai secetoasă lună octombrie din ultimii 20 de ani, din cauza fenomenului meteorologic El Nino, în urma căruia condițiile de căldură și uscăciune au afectat recoltele unuia dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume.

Biroul național de meteorologie a anunțat că Australia a înregistrat cea mai secetoasă lună octombrie din ultimii 20 de ani, din cauza fenomenului meteorologic El Nino. În urma acestuia, condițiile de căldură și uscăciune au afectat recoltele unuia dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume.

În raportul său periodic privind seceta, Biroul de Meteorologie a declarat că luna trecută a fost cea mai secetoasă lună octombrie din 2002 încoace, cu precipitații cu 65% sub media 1961-1990.

El Nino a adus vreme caldă și uscată în Australia

Acesta a precizat că fiecare parte a Australiei, cu excepția statului Victoria, a avut precipitații sub medie, iar statul Australia de Vest – de departe cea mai mare regiune exportatoare de cereale – a înregistrat cea mai secetoasă lună octombrie din istorie.

După trei ani de ploi abundente, fenomenul meteorologic El Nino a adus vreme caldă și uscată în Australia, luna septembrie fiind cea mai secetoasă de la începutul înregistrărilor, în 1900.

„Zonele cu deficit (de precipitații) s-au extins în general”

Ploile căzute în unele părți ale țării la începutul lunii octombrie au oprit declinul rapid al recoltelor preconizate, dar se așteaptă ca recolta de grâu a țării să scadă cu aproximativ 35% în acest an, ajungând la aproximativ 26 de milioane de tone.

„Zonele cu deficit (de precipitații) s-au extins în general și au devenit mai severe în sud-vestul Australiei de Vest, în sud-estul Queensland și în părți din Top End din Teritoriul de Nord și în nordul îndepărtat al statului Queensland. Deficiențele s-au atenuat în sudul statului Victoria și în estul Tasmaniei”, a declarat biroul.

Prognoza sa pe termen lung prevede precipitații sub medie până cel puțin în ianuarie în nordul, vestul și sudul Australiei.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase