Home » D:News » Cât va cheltui Japonia pentru a stimula producția de microcipuri?

Cât va cheltui Japonia pentru a stimula producția de microcipuri?

Cât va cheltui Japonia pentru a stimula producția de microcipuri?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.11.2023

Guvernul japonez a transmis că intenționează să cheltuiască 2.000 de miliarde de yeni (13 miliarde de dolari) pentru a stimula producția internă de semiconductori de importanță strategică și de tehnologie generativă de inteligență artificială.

Cheltuielile planificate vor include 700 de miliarde de yeni (4,6 miliarde de dolari) pentru a sprijini construcția unei fabrici a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) în Kumamoto, a doua fabrică a firmei în regiunea sudică a Japoniei, a declarat pentru AFP un oficial al Ministerului Comerțului, Motoki Kurita.

TSMC controlează mai mult de jumătate din producția mondială de microcipuri, care sunt utilizate în toate domeniile, de la smartphone-uri la mașini și rachete.

Un startup japonez își propune să dezvolte microcipuri de ultimă generație

Kurita a declarat că Guvernul va cheltui, de asemenea, 650 de miliarde de yeni (4,3 miliarde de dolari) pentru a sprijini startup-ul japonez Rapidus, care își propune să dezvolte microcipuri de ultimă generație.

Cabinetul prim-ministrului Fumio Kishida a aprobat vineri proiectul de buget suplimentar pentru subvențiile legate de cipuri și inteligență artificială, ca parte a unui pachet de stimulare de peste 100 de miliarde de dolari pe care l-a anunțat săptămâna trecută.

Planul extrabugetar pentru acest an fiscal va fi supus aprobării Parlamentului.

Ce țări au mai încercat să stimuleze producția de cipuri?

Măsura vine în contextul în care întreruperile cauzate de pandemie și tensiunile cu China au generat îngrijorări la nivel mondial cu privire la riscurile la care sunt expuse lanțurile de aprovizionare cu cipuri existente.

Franța, Israel și Statele Unite au încercat, de asemenea, să stimuleze producția de cipuri la nivel național sau să preia un control mai mare asupra producției.

Competitivitatea Japoniei ca producător de semiconductori de ultimă generație și de produse conexe a scăzut în ultimii ani, iar guvernul lui Kishida a încercat să stimuleze producția de tehnologii vitale.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase