Home » D:News » Cum au ajutat țările bogate națiunile mai sărace să facă față schimbărilor climatice?

Cum au ajutat țările bogate națiunile mai sărace să facă față schimbărilor climatice?

Cum au ajutat țările bogate națiunile mai sărace să facă față schimbărilor climatice?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.11.2023

Este posibil ca națiunile dezvoltate să-și fi îndeplinit promisiunea de 100 de miliarde de dolari pentru a ajuta țările mai sărace să facă față schimbărilor climatice în 2022, a transmis OCDE.

Estimarea ar putea să aducă o anumită „bunăvoință politică” în ajunul summitului COP28 privind clima, notează Reuters.

În 2009, țările dezvoltate au promis că, începând din 2020, vor transfera 100 de miliarde de dolari pe an către națiunile mai sărace afectate de agravarea dezastrelor provocate de schimbările climatice. Anterior, țările bogate semnalaseră că acest obiectiv nu va fi atins până în 2023.

Alte acorduri de combatere a schimbărilor climatice

Obiectivul este simbolic din punct de vedere politic, iar eșecul îndeplinirii sale a alimentat neîncrederea în cadrul discuțiilor anterioare privind clima, împiedicând alte acorduri de combatere a schimbărilor climatice, deoarece națiunile mai sărace susțin că puterile economice ale lumii le lasă de izbeliște.

Datele au fost publicate cu două săptămâni înainte de summitul COP28 al Națiunilor Unite privind clima, care va începe la Dubai la 30 noiembrie.

Finanțarea este un punct sensibil în cadrul discuțiilor ONU privind clima, deoarece economiile în curs de dezvoltare spun că nu se pot adapta la condițiile meteorologice extreme sau investi în energie mai curată fără mai mult sprijin din partea națiunilor bogate, a căror ardere istorică a combustibililor fosili a cauzat schimbările climatice.

Suma de 100 de miliarde de dolari este cu mult sub nevoile reale

„Pe baza unor date preliminare și încă neverificate, se pare că obiectivul pare să fi fost deja atins începând cu 2022″, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Suma de 100 de miliarde de dolari este cu mult sub nevoile reale de investiții în domeniul climei ale națiunilor sărace, care până în 2025 ar putea totaliza 1.000 de miliarde de dolari pe an, a precizat OCDE.

„Alocarea celor 100 de miliarde de dolari este de o importanță vitală”, a declarat Tina Stege, trimisul pentru climă al Insulelor Marshall, o națiune vulnerabilă la creșterea nivelului mării”.

„De la construirea de diguri pentru a se adapta la schimbările climatice, la instalarea de surse de energie regenerabilă, la sprijinirea oamenilor pentru a-și reconstrui viețile și mijloacele de trai în cazul în care sunt forțați să se mute – toate aceste lucruri costă bani”, a spus ea.

De unde au venit banii?

OCDE a confirmat că obiectivul nu a fost atins în 2021. În acel an, națiunile bogate au oferit 89,6 miliarde de dolari, o creștere de 8% față de nivelurile din 2020.

Cei mai mulți bani din 2021 – 73 de miliarde de dolari – au fost finanțe publice și, din aceștia, mai mult de două treimi au fost împrumuturi.

OCDE a avertizat însă că această finanțare – din surse care includ bănci de dezvoltare multilaterale și agenții naționale de ajutor – nu a reușit până acum să mobilizeze capital privat substanțial, care este necesar pentru a acoperi deficitul de investiții în domeniul climei.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase