Unde a fost dus Alexei Navalnîi? Călătoria până la noua închisoare a durat 20 de zile

27 12. 2023, 08:00
Sursa foto: Profimedia

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a confirmat marți sosirea sa în închisoarea înzăpezită deasupra Cercului Arctic și a declarat că are o stare de spirit excelentă, în ciuda unei călătorii obositoare de 20 de zile pentru a ajunge acolo, relatează Reuters.

Navalnîi a postat o actualizare pe X prin intermediul avocaților săi, după ce aliații săi au pierdut legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni, în timp ce se afla în tranzit, fără a avea informații despre locul unde a fost dus, ceea ce a provocat exprimarea îngrijorării din partea politicienilor occidentali, potrivit Reuters.

Purtătoarea sa de cuvânt a declarat că Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost localizat în colonia penală IK-3, situată la nord de Cercul Polar, la Kharp, în regiunea Yamal-Nenets, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova.

„Ei bine, acum am o haină din piele de oaie”

„Sunt noul vostru Părinte Frost”, a scris Alexei Navalnîi în glumă în prima sa postare din noua închisoare, o referire la condițiile meteorologice aspre de acolo.

„Ei bine, acum am o haină din piele de oaie, o pălărie ushanka (o căciulă de blană cu clapete care acoperă urechile) și, în curând, voi primi valenki (încălțăminte tradițională rusă de iarnă)”, a mai sus el.

La aproximativ 60 km nord de Cercul Arctic, închisoarea a fost fondată în anii 1960 ca parte a ceea ce a fost odată sistemul GULAG de lagăre de muncă forțată sovietice, potrivit ziarului Moskovsky Komsomolets.

„Oricum, nu vă faceți griji pentru mine. Sunt în regulă”

Navalnîi, care le-a mulțumit susținătorilor săi și tuturor celorlalți pentru grija lor față de bunăstarea sa în timpul lungului său transfer, a declarat că a văzut gardieni cu mitraliere și câini de pază și că a ieșit la plimbare în zona de exerciții despre care a spus că se află într-o celulă vecină, a cărei podea a spus că era acoperită de zăpadă.

În rest, el a spus că doar a văzut gardul perimetral de la fereastra celulei.

„Oricum, nu vă faceți griji pentru mine. Sunt în regulă. Mă bucur nespus de mult că am ajuns în sfârșit aici”, a spus Navalnîi.