Home » D:News » Economia Chinei, în pericol din cauza populației tot mai îmbătrânite

Economia Chinei, în pericol din cauza populației tot mai îmbătrânite

Economia Chinei, în pericol din cauza populației tot mai îmbătrânite
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.01.2024

Îmbătrânirea populației Chinei amenință obiectivele cheie ale strategiei Beijingului pentru următorul deceniu privind stimularea consumului intern și reducerea datoriilor. Specialiștii susțin că astfel sunt amenințate perspectivele de creștere pe termen lung ale economiei, potrivit Reuters.

O rată record scăzută a natalității în 2023 și un val de decese cauzate de COVID-19 au dus la apariția celui de al doilea an consecutiv de scădere a populației din China.

„Schimbarea structurii de vârstă a Chinei va încetini creșterea economică”, a stabilit Xiujian Peng, cercetător la Centrul de Studii Politice (CoPS) de la Universitatea Victoria din Melbourne.

Aproximativ 300 de milioane de chinezi vor ieși la pensie

În următorii 10 ani, aproximativ 300 de milioane de chinezi se vor pensiona. Cifra este egală cu întreaga populația din SUA și specialiștii estimează că bugetele de pensii din China vor fi dezechilibrate de situație.

Academia Chineză de Științe, administrată de stat, prevede că sistemul de pensii va rămâne fără bani până în 2035.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase