Home » D:News » Scrisul de mână este mai benefic pentru creier decât scrisul la tastatură

Scrisul de mână este mai benefic pentru creier decât scrisul la tastatură

Publicat: 31.01.2024

Pe măsură ce dispozitivele digitale înlocuiesc treptat hârtia și pixul, luarea de notițe cu mâna devine din ce în ce mai rară în școli și universități. Ce avantaje are scrisul de mână?

Utilizarea tastaturii este recomandată pentru că este adesea mai rapidă decât scrisul de mână. Cu toate acestea, s-a constatat că scrisul manual îmbunătățește acuratețea ortografică și memorarea.

Pentru a afla dacă procesul de scriere a literelor cu mâna duce la o mai mare conectivitate cerebrală, cercetătorii din Norvegia au investigat rețelele neurale implicate în ambele moduri de scriere.

Scrisul de mână este mult mai benefic pentru creier decât tastatul

„Arătăm că, atunci când scrii cu mâna, modelele de conectivitate cerebrală sunt mult mai elaborate decât atunci când scrii la tastatură”, a declarat prof. Audrey van der Meer, cercetătoare în domeniul creierului la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie și coautoare a studiului, publicat în Frontiers in Psychology.

„Astfel de modele extinse de conectivitate cerebrală sunt cunoscute ca fiind cruciale pentru formarea memoriei și pentru codarea de informații noi și, prin urmare, sunt benefice pentru învățare”, a completat ea.

Cercetătorii au colectat date EEG de la 36 de studenți universitari cărora li s-a cerut în mod repetat să scrie sau să tasteze un cuvânt care apărea pe un ecran. Când scriau, foloseau un pix digital pentru a scrie în cursiv direct pe un ecran tactil. Când tastau, foloseau un singur deget pentru a apăsa tastele de pe tastatură.

EEG-urile cu densitate mare, care măsoară activitatea electrică din creier folosind 256 de senzori mici amplasați într-o rețea deasupra capului, au fost înregistrate timp de cinci secunde pentru fiecare indicativ.

Conectivitatea dintre diferitele regiuni ale creierului a crescut atunci când participanții scriau cu mâna, dar nu și când tastau. „Rezultatele noastre sugerează că informațiile vizuale și de mișcare obținute prin mișcări controlate precis ale mâinii atunci când se folosește un pix contribuie în mod extensiv la modelele de conectivitate ale creierului care promovează învățarea”, a spus van der Meer.

Cu toate că participanții au folosit pixuri digitale pentru scriere, cercetătorii spun că rezultatele ar trebui să fie aceleași atunci când se folosește un pix real pe hârtie.

Diferențe în ceea ce privește activitatea cerebrală

„Am arătat că diferențele în activitatea cerebrală sunt legate de formarea atentă a literelor în timpul scrisului manual, folosind mai mult simțurile”, a explicat van der Meer. Deoarece mișcarea degetelor în timpul formării literelor este cea care favorizează conectivitatea cerebrală, se așteaptă ca și scrisul „de tipar” să aibă beneficii similare pentru învățare ca scrisul cursiv.

Pe de altă parte, simpla mișcare de a apăsa o tastă cu același deget în mod repetat nu stimulează la fel de mult creierul. „Acest lucru explică și de ce copiii care au învățat să scrie și să citească pe o tabletă pot avea dificultăți în a face diferența între litere care sunt imagini în oglindă una față de cealaltă, cum ar fi ‘b’ și ‘d’. Literalmente nu au simțit cu corpul cum este să producă acele litere”, a spus van der Meer.

Descoperirile demonstrează necesitatea de a le oferi elevilor posibilitatea de a folosi pixuri, în loc să îi facem să scrie la tastatură în timpul lecțiilor, au avertizat cercetătorii. Linii directoare pentru a se asigura că elevii primesc cel puțin o instruire minimă în scriere de mână ar putea fi un pas adecvat. De exemplu, instruirea în scrierea de mână a fost reintrodusă în multe state din SUA la începutul acestui an.

În același timp, este important să ținem pasul cu avansurile tehnologice în continuă dezvoltare, au avertizat cercetătorii. Acest lucru include conștientizarea modului în care scrisul de mână oferă mai multe avantaje în anumite circumstanțe.

„Există unele dovezi că elevii învață mai mult și își amintesc mai bine atunci când iau notițe de mână, în timp ce utilizarea unui computer cu tastatură poate fi mai practică atunci când scrii un text sau un eseu mai lung”, a concluzionat van der Meer.

Vă recomandăm să citiți și:

Mâncarea preferată ar putea fi influențată de „amprenta” unică a limbii

De ce ar trebui să ne îngrijoreze problemele gastrointestinale?

Test de cultură generală. De ce ni se zbârcesc degetele în apă?

În mod paradoxal, persoanele ipohondre au un risc mai mare de a muri

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase