Home » D:News » Arheologii au dezgropat temple gemene în mega-orașul sumerian Girsu

Arheologii au dezgropat temple gemene în mega-orașul sumerian Girsu

Arheologii au dezgropat temple gemene în mega-orașul sumerian Girsu
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 31.01.2024

Arheologii din Irak au scos la iveală temple gemene construite unul peste celălalt. Templul mai nou, elenistic, datează din secolul al IV-lea î.Hr. și ar putea avea legătură cu Alexandru cel Mare.

Templul conținea o cărămidă arsă cu o inscripție în aramaică și greacă care face referire la regele macedonean, care a cucerit o mare parte din lumea cunoscută în timpul domniei sale de 13 ani, din 336 î.Hr. până în 323 î.Hr.

Arheologii de la Muzeul Britanic din Londra au descoperit templul mai vechi, în timp ce efectuau săpături la Girsu, un oraș sumerian cunoscut acum sub numele de Tello, în sud-estul Irakului. Săpăturile fac parte dintr-un proiect în curs de desfășurare condus de muzeu, cunoscut sub numele de Proiectul Girsu, care se concentrează pe istoria mega-orașului.

Rămășițe ale templului sumerian mai vechi au fost găsite îngropate „exact în același loc” ca și construcția mai nouă, care era dedicată „zeului grec Hercule și omologului său sumerian, zeul erou Ningirsu (cunoscut și sub numele de Ninurta)”, a declarat pentru Live Science, Sebastien Rey, arheolog și curator al Mesopotamiei antice la Muzeul Britanic, care a condus săpăturile.

Templul conține o cărămidă cu o inscripție specială

Faptul că un templu a fost ridicat pe același loc unde se afla unul cu 1.500 de ani mai devreme nu a fost o coincidență, iar locul trebuie să fi avut o anumită semnificație pentru oamenii din Mesopotamia, au spus cercetătorii.

„Asta arată că locuitorii din Babilonia în secolul al IV-lea î.Hr. aveau o cunoaștere vastă a istoriei lor”, a spus Rey. „Moștenirea sumerienilor era încă foarte vibrantă”.

În timp ce explorau situl templului dublu, arheologii au descoperit o drahmă de argint (o monedă grecească antică) îngropată sub un altar, precum și o cărămidă cu inscripția celor doi frați.

„Inscripția este foarte interesantă, deoarece menționează un nume babilonian enigmatic scris în greacă și aramaică”, a spus Rey. „Numele Adadnadinakhe, care înseamnă Adad, dătătorul de frați, a fost în mod clar ales ca titlu ceremonial din cauza tonului său arhaizant și a conotațiilor simbolice. Toate dovezile indică faptul că acest nume era extraordinar de rar”.

Locul ar fi fost semnificativ pentru oamenii din Mesopotamia

Inscripția în sine este o aluzie la Zeus, zeul grec al cerului, care este adesea simbolizat printr-un fulger și un vultur. Ambele simboluri se regăsesc pe această monedă, care ar fi fost bătută în Babilon „sub autoritatea lui Alexandru cel Mare”, a declarat Rey. „Îl arată pe Hercule într-un portret tineresc, bărbierit, care amintește puternic de reprezentările convenționale ale lui Alexandru pe de o parte, cu Zeus pe de altă parte”.

De asemenea, Zeus „l-a recunoscut pe Alexandru ca fiind fiul său prin intermediul oracolului Ammon”, a spus Rey. „El a devenit literalmente dătătorul de frați, deoarece a afirmat o legătură fraternă între Alexandru și Heracles”.

Cu toate acestea, cercetătorii nu știu încă dacă regele macedonean a vizitat cu adevărat situl.

„Dar este posibil să fi avut ocazia să meargă acolo, fie în timpul șederii sale în Babilon, fie făcând un ocol pe drumul spre orașul Susa”, a spus el. „În mod semnificativ, el a putut să-și plătească soldații după ce a cucerit Babilonul, deoarece cuferele orașului i-au fost predate. Acest lucru a însemnat că Alexandru și generalii săi aveau controlul asupra bogăției regiunii și probabil că au folosit argintul babilonian pentru a bate numeroasele monede care au fost bătute în oraș”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un templu legendar considerat pierdut a fost redescoperit în Mexic

Un templu și un sanctuar aflate sub apele Nilului, pline de comori

Figurine vechi de 2.800 de ani, descoperite la un templu grecesc. Ar putea fi ofrande pentru Poseidon

Casă în stil de templu grecesc, salvată după ce a fost afectată timp de două secole de umezeală

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase