Home » Istorie » Figurine vechi de 2.800 de ani, descoperite la un templu grecesc. Ar putea fi ofrande pentru Poseidon

Figurine vechi de 2.800 de ani, descoperite la un templu grecesc. Ar putea fi ofrande pentru Poseidon

Figurine vechi de 2.800 de ani, descoperite la un templu grecesc. Ar putea fi ofrande pentru Poseidon
Foto: Ministerul Culturii din Grecia
Publicat: 07.09.2023

Arheologii care excavau un templu vechi de 2.800 de ani într-un sanctuar din Grecia au descoperit mai multe artefacte, inclusiv figurine cu un câine, o femeie și un șarpe, care ar fi putut fi ofrande pentru Poseidon, potrivit Ministerului Grec al Culturii.

Este posibil ca unele dintre aceste figurine să fi fost folosite ca jertfe votive sau ca daruri pentru zei, destinate lui Poseidon, un zeu grec al mării.

Sanctuarul, dedicat lui Poseidon, este situat în orașul antic Eliki (cunoscut și ca Helike), pe coasta de nord a regiunii Peloponez, în Grecia. Pe lângă artefacte, arheologii au analizat sedimentele de pe sit, constatând că sanctuarul a fost inundat de mai multe ori în urmă cu aproximativ 2.800 de ani, au spus ei într-o declarație.

Ofrande pentru Poseidon, găsite într-un templu care este excavat de 20 de ani

În cele din urmă, sanctuarul a căzut în paragină atunci când Eliki a fost distrus într-un cutremur și un tsunami care au avut loc acum mai bine de 2.300 de ani.

Printre artefactele descoperite se numără o figurină de bronz care pare a fi un câine și o figurină de lut a unei femei. Arheologii au găsit, de asemenea, un cap de șarpe lucrat din bronz, o aripă de lut care ar fi putut fi parte dintr-un sfinx sau o sirenă și o parte dintr-un colier de aur.

Este posibil ca aceste artefacte să fi fost oferite drept ofrande pentru Poseidon și pentru alți zei care ar fi putut fi venerați în templu, a declarat Anastasia Gadolou, directorul general al Muzeului de Arheologie din Salonic, care supraveghează excavarea sitului.

Descoperirile necesită studii amănunțite

Deși artefactele ar fi fost folosite ca ofrande, orice altă înțelegere mai profundă a scopului lor religios (de exemplu, de ce a fost folosită o figurină în formă de câine) este incertă. „Un studiu amănunțit care să ia în considerare toate dovezile (derivate) din straturile arheologice este mai mult decât esențial”, a spus Gadolou.

Arheologii excavează sanctuarul de aproape 20 de ani. Descoperirea și asocierea sa cu Poseidon au fost notate într-o serie de lucrări publicate între 2011 și 2022. Textele antice spun că în acest loc a existat un sanctuar dedicat lui Poseidon, iar descoperirile de la fața locului susțin această identificare, notează arheologii în lucrări.

Studiul din 2011.

Un alt studiu din 2011.

Un studiu a fost publicat în 2014.

Studiu din 2021.

Vă recomandăm să citiți și:

Aroma eternității, dezvăluită de balsamurile de mumificare egiptene

O descoperire arheologică „de senzație”, făcută chiar la poalele Alpilor în Elveția

Arheologii au descoperit dovezi ale unor decapitări ritualice într-o piramidă mayașă

Albine de pe vremea faraonilor, găsite mumificate pe coasta de sud-vest a Portugaliei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase