Home » D:News » Un fost inginer Google este acuzat că a furat secrete despre Inteligența Artificială

Un fost inginer Google este acuzat că a furat secrete despre Inteligența Artificială

Un fost inginer Google este acuzat că a furat secrete despre Inteligența Artificială
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.03.2024

Un fost inginer de software de la Google a fost acuzat de SUA că a furat secrete comerciale despre Inteligența Artificială (AI) în timp ce lucra în secret pentru două companii chineze.

Linwei Ding, cunoscut și sub numele de Leon Ding, a fost pus sub acuzare în California pentru patru capete de acuzare și arestat.

Cetățeanul chinez ar fi furat peste 500 de fișiere confidențiale. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 10 ani de închisoare și amenzi de 250.000 de dolari pentru fiecare acuzație.

Informațiile, pe care este acuzat că le-a sustras, se referă la infrastructura centrelor de date de supercalculatoare ale Google, care sunt folosite pentru a găzdui și antrena modele mari de Inteligență Artificială.

Potrivit documentelor de acuzare, Ding a fost angajat de Google în 2019, iar printre responsabilitățile sale se număra dezvoltarea acestui software.

Cetățeanul chinez ar fi furat peste 500 de fișiere confidențiale

El ar fi început să încarce informații stocate în rețeaua Google pe un cont personal de Google în mai 2022. Aceste încărcări au continuat periodic timp de un an, se arată în rechizitoriu.

Între timp, se spune că a petrecut câteva luni în China, lucrând pentru Beijing Rongshu Lianzhi Technology – o companie tehnologică nou înființată care l-a abordat. În rechizitoriu se spune că i s-a oferit 14.800 de dolari pe lună pentru a fi directorul de tehnologie al companiei, scrie BBC.

De asemenea, se presupune că și-a înființat propria firmă de tehnologie, Shanghai Zhisuan Technology, care se axa pe inteligență artificială și învățare automată, și că s-a autoproclamat CEO.

Procurorii susțin că Ding nu a vorbit niciodată la Google despre activitatea sa pentru ambele companii. În rechizitoriu se precizează că acesta a depus o cerere la o organizație cu sediul în China pentru a ajuta la dezvoltarea acestei afaceri și a prezentat-o la o conferință a investitorilor din China în noiembrie 2023.

În luna următoare, el a fost semnalat de Google că a încercat să încarce mai multe fișiere pe computerul său personal în timp ce se afla în China, dar Ding i-a spus anchetatorului Google că aceasta a fost pentru a furniza dovezi că a lucrat pentru gigantul tehnologic.

SUA și China au fost angajate într-o luptă comercială acerbă în ultimii ani

Atunci când s-a întors în SUA și fără știrea Google, Ding și-ar fi rezervat un bilet dus-întors de la San Francisco la Beijing, înainte de a demisiona la 26 decembrie.

Câteva zile mai târziu, Google a devenit din nou suspicios după ce a aflat despre acțiunile sale la conferință și i-a suspendat accesul, căutând în istoricul activității sale pentru a descoperi încărcările neautorizate.

Purtătorul de cuvânt al Google, José Castañeda, a declarat că societatea dispune de „măsuri stricte de protecție pentru a preveni furtul informațiilor noastre comerciale confidențiale și al secretelor noastre comerciale”, adăugând că societatea a alertat rapid autoritățile atunci când a găsit dovezi ale presupusei infracțiuni.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat că Linwei Ding urmărea să se îmbogățească lucrând pe ascuns pentru companii care ,,căutau să obțină un avantaj în cursa tehnologică a inteligenței artificiale”.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că presupusele acțiuni ale domnului Ding „sunt cea mai recentă ilustrare a limitelor” pe care le vor parcurge companiile din China, „pentru a fura inovația americană”.

SUA și China au fost angajate într-o luptă comercială acerbă în ultimii ani, ambele părți încercând să obțină un avantaj competitiv.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Microsoft epuizează rezervele de apă ale unui oraș pentru a-și susține Inteligența Artificială

Imaginile cu mâncare generate cu Inteligența Artificială par mai gustoase decât cele reale

Giganţii americani Microsoft şi Adobe au lansate noi asistenți bazați pe Inteligenţă Artificială

Cât de periculoasă este Inteligența Artificială într-o lume condusă de prostia omenească?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase