Home » Știință » Cât de periculoasă este Inteligența Artificială într-o lume condusă de prostia omenească?

Cât de periculoasă este Inteligența Artificială într-o lume condusă de prostia omenească?

Cât de periculoasă este Inteligența Artificială într-o lume condusă de prostia omenească?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.02.2024

Una dintre întrebările care încă planează și după ce s-a încheiat reuniunea Forumului Economic Mondial (WEF) din acest an de la Davos face referire la ce ar putea face Inteligența Artificială pentru productivitate și creștere economică în viitor, mai ales pentru că există speranță, dar și agitație în acest segment.

Totuși, lumea ar putea avea, în prezent, o problemă mai mare pe care încă nu a rezolvat-o.

„Pentru a aborda această întrebare, trebuie să ținem cont de faptul că lumea este dominată mult mai mult de prostia umană decât de Inteligența Artificială. Proliferarea mega-amenințărilor – fiecare dintre ele fiind un element al unei policrize – confirmă faptul că politicile sunt prea disfuncționale și prea eronate pentru a aborda chiar și cele mai grave și evidente riscuri pentru viitorul nostru”, spune Nouriel Roubini, profesor emerit la Stern School Business din New York.

„Lumea este dominată mai mult de prostia umană”

Printre acestea se numără schimbările climatice, care vor avea costuri economice uriașe; statele eșuate, care vor face ca valurile de refugiați climatici să fie și mai mari; și pandemiile recurente și virulente care ar putea fi chiar mai dăunătoare din punct de vedere economic decât COVID-19”, a adăugat Roubini.

Iar situația se înrăutățește de la un an la altul: rivalitățile geopolitice periculoase evoluează în noi războaie reci – cum ar fi cel dintre SUA și China – și în războaie fierbinți potențial explozive, cum ar fi cele din Ucraina și din Orientul Mijlociu. În paralel, în întreaga lume, creșterea inegalității veniturilor și a bogăției a declanșat o reacție împotriva democrației liberale, creând oportunități pentru mișcările politice populiste, autocratice și violente, notează The Guardian.

Inteligența Artificială, deja folosită pentru a distruge

În plus, aceleași noi tehnologii curajoase de Inteligență Artificială care ar putea contribui la creșterea economică și la bunăstarea umană au, de asemenea, un mare potențial distructiv. Acestea sunt deja folosite pentru a duce la dezinformare și la manipularea alegerilor, precum și pentru a stârni temeri legate de șomajul tehnologic permanent și de inegalități și mai mari.

Participanții la Davos nu s-au concentrat asupra acestor amenințări – dar acest lucru nu a fost o surpriză, spune profesorul Roubini.

„Acestea și multe alte tehnologii ar putea schimba lumea în bine, dar numai dacă le putem gestiona efectele secundare negative și numai dacă sunt folosite pentru a rezolva toate amenințările majore cu care ne confruntăm. Sperăm că inteligența artificială va învinge într-o bună zi prostia umană. Dar nu va avea niciodată această șansă dacă ne distrugem mai întâi pe noi înșine”, mai punctează acesta.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Surpriză! Ce arată un studiu despre înlocuirea oamenilor cu Inteligența Artificială?

Google a lansat o nouă Inteligență Artificială care „gândește” mai bine decât ChatGPT

OpenAI refuză să comenteze despre Q star, următoarea generație de Inteligență Artificială

Roboții controlați de Inteligență Artificială care ucid oameni, tot mai aproape de realitate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase