Home » D:News » Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de diagnosticare a cancerului intestinal

Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de diagnosticare a cancerului intestinal

Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de diagnosticare a cancerului intestinal
Foto: Shutterstock
Publicat: 19.03.2024

Cercetătorii britanici au descoperit o modalitate de diagnosticare a cancerului intestinal fără biopsii. Scanările PET pot examina întregul intestin înainte și în timpul tratamentului, evitând riscurile asociate cu prelevarea de mostre de țesut.

Biopsiile necesită o procedură invazivă cu o serie de riscuri pentru sănătate, cum ar fi infecția, și sunt limitate în privința a ceea ce pot găsi în intestinul unui pacient.

Experții care lucrează cu Cancer Research UK au descoperit că tomografia cu emisie de pozitroni (numită și PET) permite examinarea întregului intestin și studierea tumorilor, spre deosebire de examinarea țesutului după ce acesta a fost îndepărtat, anunță The Guardian.

„Imagistica PET oferă o alternativă promițătoare”

Scanările PET creează o imagine tridimensională a interiorului corpului, iar cercetătorii cred că efectuarea mai multor scanări în timpul tratamentului ar putea ajuta la monitorizarea mai eficientă a bolii.

Dr. David Lewis, de la Cancer Research UK Scotland Institute și de la Universitatea din Glasgow, care a condus cercetarea, a declarat: „Imagistica PET oferă o alternativă promițătoare, având capacitatea de a supraveghea întregul peisaj al cancerului, permițându-ne să examinăm tumorile mai în detaliu în timp ce acestea sunt încă în creștere”.

Potrivit Cancer Research UK, aproximativ 4.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer de intestin în Scoția, iar aproximativ 1.800 de persoane diagnosticate cu această boală mor în fiecare an.

„Diagnosticăm și monitorizăm cancerul intestinal fără intervenții chirurgicale invazive”

Echipa de cercetare a folosit datele genetice existente despre cancerul intestinal pentru a identifica diferite caracteristici ale tumorii cu ajutorul imagisticii PET.

De asemenea, a reușit să descopere mai multe tipuri diferite de cancer intestinal la șoareci pe baza genelor acestora.

„Aceste descoperiri oferă o oportunitate interesantă de a revoluționa modul în care diagnosticăm și monitorizăm cancerul intestinal fără intervenții chirurgicale invazive, reducând riscul și îmbunătățind rezultatele pentru pacienți”, a declarat dr. Catherine Elliott, director de cercetare la Cancer Research UK.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase