Home » D:News » Primul proiect din lume care transformă deșeurile din poliester în haine

Primul proiect din lume care transformă deșeurile din poliester în haine

Primul proiect din lume care transformă deșeurile din poliester în haine
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.05.2024

Tricouri de fotbal, bannere de evenimente sportive și uniforme sunt îngrămădite, pregătite pentru a fi introduse într-o mașină care le topește pentru a fi reciclate și transformate în haine noi.

În premieră mondială, în Kettering, Northamptonshire (Marea Britanie), proiectul Re:claim preia tehnologia utilizată pentru reciclarea sticlelor de plastic și o adaptează pentru a reprocesa textilele din poliester în granule – acestea sunt, ulterior, transformate din nou în fire pentru haine noi.

Cele 10-20% din articolele donate care nu pot fi revândute sunt sortate în funcție de tipul de material textil. Senzorii cu infraroșu selectează articolele din lână, bumbac și nailon care pot fi trimise la prelucrătorii și la producătorii de fire din întreaga lume.

Țintă ambițioasă: 2.500 de tone de deșeuri reciclate în 2024

Proiectul Re:claim se așteaptă să recicleze 2.500 de tone de deșeuri în acest an și să dubleze această cantitate în 2025, potrivit The Guardian. Proiectul colaborează cu marii retaileri, printre care Tesco și John Lewis, precum și cu producători specializați, cum ar fi producătorul de uniforme școlare David Luke, care încurajează furnizorii să utilizeze poliesterul reciclat.

Această inițiativă, finanțată parțial printr-un grant guvernamental, face parte dintr-o mișcare menită să combată enorma cantitate de haine nedorite și de nepurtat care este trimisă la groapa de gunoi sau la incinerare în fiecare an. În acest mod, vor fi combătute și emisiile de dioxid de carbon din industria modei.

În Marea Britanie, aproximativ jumătate din cele 1,45 milioane de tone de textile uzate generate anual ajung la coșul de gunoi al gospodăriilor și sunt, în cea mai mare parte, incinerate, potrivit unui raport al organismului guvernamental de reciclare, Wrap.

„Vom asista la o revoluție absolută”

Alte 650.000 de tone sunt trimise pentru reutilizare sau reciclare, dar cea mai mare parte din acestea sunt folosite pentru fabricarea unor produse precum umpluturile pentru saltele sau portierele de mașină, care, de asemenea, sunt susceptibile de a ajunge la groapa de gunoi. Doar 20% din textilele folosite sunt vândute pentru îmbrăcăminte.

Peste 420.000 de tone de obiecte nedorite sunt trimise în străinătate, unde își pot sfârși zilele în depozite de deșeuri nereglementate sau împrăștiate pe plajele din Ghana și pe dunele deșertului Atacama din Chile.

„Mă aștept la o schimbare rapidă din acest moment. În următorii 10 ani vom asista la o revoluție absolută”, spune profesorul Parik Goswami, directorul centrului de cercetare în domeniul textilelor tehnice de la Universitatea din Huddersfield.

Vă mai recomandăm să citiți și:

A fost inventat lipiciul reversibil care va face reciclarea mai ușoară

O nouă rețetă pentru reciclarea ecologică a bateriilor

Surpriză! Reciclarea eliberează cantități uriașe de microplastice în mediu

Țara cu cea mai slabă rată de reciclare din Uniunea Europeană

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase