Un studiu arată că emisiile ridicate de gaze cu efect de seră pot prelungi durata de viață a deșeurilor spațiale, reducând capacitatea sigură a orbitei joase a Pământului până în 2100.
Un studiu realizat de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) avertizează că emisiile ridicate de gaze cu efect de seră pot afecta stabilitatea orbitei joase a Pământului, scrie Science Alert.
Reducerea densității termosferei din cauza schimbărilor climatice ar putea prelungi durata de viață a deșeurilor spațiale, crescând riscul coliziunilor și limitând numărul de sateliți ce pot fi lansați în siguranță.
Simulările arată că, în scenariul celor mai ridicate emisii, între altitudinile de 400 și 1.000 km, capacitatea orbitei ar putea scădea cu 60% în perioade de activitate solară maximă și cu 82% în perioade de activitate minimă până în 2100.
Evoluția ar putea accelera fenomenul Kessler, o reacție în lanț de coliziuni ce ar face orbita joasă a Pământului inutilizabilă. În prezent, sunt operaționali aproximativ 11.900 de sateliți, iar mai bine de 20.000 de fragmente de deșeuri spațiale plutesc în jurul planetei.
Cercetătorii avertizează că, în condițiile unei creșteri rapide a numărului de sateliți, măsuri urgente sunt necesare pentru a evita suprapopularea orbitei și riscurile asociate. Studiul a fost publicat în Nature Sustainability.