Home » Natură » Orbita Pământului declanșează erele glaciare. Când ar putea fi următoarea?

Orbita Pământului declanșează erele glaciare. Când ar putea fi următoarea?

Publicat: 01.03.2025

Istoria Pământului este o succesiune de fluctuații climatice, cu perioade de încălzire urmate de epoci glaciare, înainte ca temperaturile să revină la un climat mai temperat, asemănător celui actual. O nouă cercetare arată un mod în care orbita Pământului declanșează erele glaciare.

Determinarea exactă a factorilor care declanșează aceste perioade de glaciație a fost o provocare pentru oamenii de știință, însă de mult timp se bănuia că particularitățile orbitei Pământului au un rol esențial.

Un nou studiu a confirmat că orbita Pământului declanșează erele glaciare, demonstrând relația precisă dintre ciclurile glaciare și modificările subtile ale orbitei și axei de rotație a Pământului.

Modul în care orbita Pământului declanșează erele glaciare

Orbita Pământului în jurul Soarelui nu este perfect circulară, ci are o formă ovală, cunoscută sub numele de excentricitate orbitală. Aceasta determină variații ale distanței dintre Pământ și Soare pe parcursul unui an.

Pe lângă acest lucru, orbita planetei suferă o schimbare graduală a orientării sale în spațiu, un fenomen denumit precesie orbitală. În plus, înclinarea axei de rotație a Pământului (oblicitatea) se modifică și ea în timp, explică Science Alert.

Aceste variații influențează distribuția sezonieră și geografică a radiației solare, determinând cicluri climatice regulate, cunoscute sub numele de cicluri Milankovitch. Acestea au loc la intervale de aproximativ 20.000, 40.000, 100.000 și 400.000 de ani.

Cu toate acestea, până de curând, oamenii de știință nu reușiseră să stabilească o corelație clară între aceste cicluri și sfârșitul unei ere glaciare. De exemplu, timp de 800.000 de ani, glaciațiile s-au încheiat la fiecare 100.000 de ani, dar mecanismul exact din spatele acestui tipar rămăsese necunoscut.

Ce a descoperit noul studiu?

O echipă de cercetători condusă de Stephen Barker, de la Universitatea Cardiff (Țara Galilor), a analizat izotopii de oxigen prezenți în sedimentele marine, utilizați pentru a reconstrui volumele de gheață continentală din ultimii 800.000 de ani. Comparând aceste date cu variațiile precesiei și oblicității, cercetătorii au descoperit un model remarcabil: sfârșitul unei epoci glaciare (deglaciația) este strâns legat de interacțiunea dintre precesie și oblicitate; începutul unei epoci glaciare, în schimb, este determinat exclusiv de oblicitate.

Această descoperire explică ciclul de 100.000 de ani și oferă un instrument nou pentru a prezice viitoarele epoci glaciare.

În prezent, oblicitatea Pământului este în scădere și va atinge un minimum în aproximativ 11.000 de ani. Potrivit echipei de cercetători, următoarea epocă glaciară va începe înainte de atingerea acestui punct.

Aceste informații sunt esențiale pentru înțelegerea efectelor pe termen lung ale activităților umane asupra climei. Potrivit ultimului raport al IPCC, emisiile de gaze cu efect de seră au început deja să modifice traiectoria naturală a climatului.

Barker subliniază importanța acestor descoperiri pentru prognoza climatică: „Deciziile pe care le luăm acum vor avea consecințe pentru mileniile următoare. Până în prezent, schimbările climatice viitoare sunt evaluate în raport cu condițiile moderne, dar pentru a înțelege cu adevărat amploarea modificărilor, trebuie să comparăm aceste proiecții cu un scenariu alternativ în care influența umană nu există.”

Prin îmbunătățirea modelelor climatice bazate pe variabilitatea naturală a Pământului, cercetătorii speră să cuantifice mai precis impactul activităților umane asupra climatului global.

Această cercetare a fost publicată în revista Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Topirea calotelor glaciare din Antarctica ar putea declanșa erupția vulcanilor

Gheață veche de 1,2 milioane de ani, extrasă de la mare adâncime în Antarctica

Test de cultură generală. De ce este fluviul Amazon dificil de traversat?

Cum sunt afectate balenele de poluarea fonică?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase