Home » D:News » Oceania si Groapa Marianelor, sub inalta protectie a US Government

Oceania si Groapa Marianelor, sub inalta protectie a US Government

Oceania si Groapa Marianelor, sub inalta protectie a US Government
Publicat: 07.01.2009
In jurul regiunii Pacific Islands (sau Oceania, care cuprinde in jur de 300.000 de insule si este compusa din Malaezia, Micronezia si Polinezia), Statele Unite ale Americii vor stabili cea mai larga arie marina protejata din lume.

Pescuitul comercial si foratul vor fi interzise in aceasta zona, care masoara 500.000 de kilometri patrati si include si Groapa Marianelor, cea mai adinca locatie de pe suprafata Pamantului (11.033 m). Presedintele inca in exercitiu al SUA, George W. Bush, va initia acest program miercuri seara, in cadrul unei intilniri cu reprezentantii mai multor organizatii ecologiste americane. Activistii intimpina cu entuziasm decizia guvernului american, dar spun ca fara o politica globala consistenta de stopare si reducere a incalzirii globale, programul din Oceania nu va fi decit frectie la picior de lemn.

Arealul protejat include o parte a celor mai izolate insule din lume, vulcani submarini si bariere de corali – toate acestea cu o biodiversitate si un ecosistem unice pe Pamant. Pe linga Groapa Marianelor, in zona protejata vor intra lantul de insule Mariane, aflate la sud de Japonia si la nord de Papua Guinee si care cuprind Saipan, Tinian si Guam, barierele de corali din Polinezia si atolii (insulele in forma de inel, formate din corali) din Micronezia.

“In zona Marianelor se afla un adevarat tezaur geologic”, spune Brendan Cummings, directorul institutului Center for Biological Diversity, organizatie care de peste 15 ani se lupta cu administratia americana si cea japoneza pentru protejarea Oceaniei. “In atolul Rose se gaseste cea mai mare proportie de corali vii din lume.”, mai adauga el.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase