Home » D:News » Anul astronomiei celebreaza primele observatii ale lui Galilei

Anul astronomiei celebreaza primele observatii ale lui Galilei

Anul astronomiei celebreaza primele observatii ale lui Galilei
Publicat: 19.01.2009
Anul in curs a fost declarat Anul International al Astronomiei, iar ceremonia de deschidere a acestui eveniment a anuntat elaborarea si implementarea unor programe interactive intre public si cercetatori, menite sa incurajeze interesul oamenilor pentru scrutarea cerului.

Evenimentele care se vor desfasura de-a lungul intregului an au menirea de a introduce pasionatii de astronomie in secretele acestei stiinte si de a face cunoscuta munca astronomilor. “Ducem o viata fascinanta si vrem sa o impartim si cu altii”, declara Catherine Cesarsky, presedintele International Astronomical Union, care isi are sediul in Paris. Un numar de 136 de tari iau parte la ceremonia care va deschide usile observatoarelor si care promite dezvoltarea unor seminarii si a unor expozitii menite sa atraga cat mai multi curiosi. “Oamenii au scrutat mereu cerul pentru a afla raspunsuri la intrebarile lor, prin urmare, cerul apartine tuturor”, este de parere Koichiro Matsuura, director general al Scientific and Cultural Organization (UNESCO).

Unul dintre proiectele care se vor desfasura in acest an , “100 de ore de astronomie”, se va derula in perioada 2-5 aprilie. In acest interval, oricine doreste sa priveasca stelele si planetele prin telescop este liber sa o faca. Astronomii planuiesc si lansarea Galileoscopului, un telescop usor de asamblat, care va fi distribuit gratis in cateva milioane de exemplare. 2009 nu a fost ales intamplator anul astronomiei. In urma cu 400 de ani, filosoful si astronomul italian Galileo Galilei a utilizat primul  telescop cu ajutorul caruia a “citit” in stele. Observatiile sale au schimbat radical imaginea Lunii si au scos la iveala cei mai mari patru sateliti ai planetei Jupiter, numiti satelitii Galileeni, in onoarea descoperitorului lor.

Sursa: Discovery

 

Cititi pe aceeasi tema:

2009, Anul International al ASTRONOMIEI

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase