Home » D:News » Alex Gavan, primul roman care urca pe Everest fara oxigen

Alex Gavan, primul roman care urca pe Everest fara oxigen

04.09.2009
Alex Gavan, primul roman care urca pe Everest fara oxigen
In aceasta primavara alpinistul Alex Gavan (26 de ani) incearca sa realizeze prima ascensiune romaneasca a varfului Everest, fara a folosi masca de oxigen.

Expeditia a inceput pe 31 martie si se estimeaza ca va dura aproximativ saptezeci de zile, ascensiunea finala a varfului fiind planificata in a doua jumatate a lunii mai, dupa o lunga perioada de aclimatizare.  Ascensiunea se va face din Nepal, pe partea sudica a muntelui pe ruta Hillary. Intre tabara de baza (5300 m) si varf vor fi stabilite inca patru tabere intermediare, la altitudinile de 6000 m, 6400 m, 7200 m si ultima in asa zisa “zona a mortii” la 8000 m. Echipa va fi, ca de obicei, una restransa, fiind completata de inca trei prieteni. Pe munte, Alex isi va uni fortele cu italianul Simone la Terra care vrea sa escaladeze varful Lhotse (8516 m). Ruta lor este comuna pana in tabara 3. De asemenea, in tabara de baza Alex va avea suportul lui Kumar Rai (bucatar) si Lhakpa Sherpa (ajutor de bucatar).

Anul trecut, Alex a reusit in premiera romaneasca escaladarea muntelui Makalu (8463 m – al cincilea din lume) din muntii Himalaya, atingand astfel varfurile a trei munti de peste opt mii de metri in mai putin de doi ani. Ascensiuna a fost facuta fara oxigen suplimetar si fara ajutorul serpasilor, ca de altfel toate ascensiunile lui Alex. Varful este considerat drept unul dintre cele mai dificile din lume. In 2006, odata cu ascensiunea varfului Cho Oyu (8.201 m, al saselea gigant al lumii), Alex devenea cel mai tanar alpinist roman care a urcat un munte de peste 8.000 de metri. Pe 30 iulie 2007, Alex a urcat in premiera romaneasca dificilul Gasherbrum 1 (8.068 m) din Pakistan.  Pentru aceasta realizare, Gavan a fost numit de catre Federatia Romana de Alpinism si Escalada "Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine”. De asemenea, alpinistul detine „Medalia de aur pentru merit sportiv” acordata de catre presedintele provinciei Navarra, Spania.

In lume sunt 14 varfuri de peste 8000 de metri, variind intre 8012 m (Sisha Pangma) si 8850 m (Everest). Toate aceste varfuri se afla in Asia Centrala, in regiunile de granita dintre Nepal, India, Pakistan si China, in muntii Himalaya si Karakorum. Alatura-te expeditiei lui Alex pe site-ul proiectului Cloud Climbing si urmareste-i fiecare pas pe Everest prin intermediul stirilor de ultima ora, a fotografiilor, imaginilor video si fisierelor audio trimise direct de pe munte.

CITESTE SI: