Home » D:News » Dovezi ale activitatii umane descoperite intr-un lac preistoric

Dovezi ale activitatii umane descoperite intr-un lac preistoric

Dovezi ale activitatii umane descoperite intr-un lac preistoric
Publicat: 10.06.2009
La peste 31 de metri adancime, in Lacul Huron, au fost descoperite recent urme ale activitatii unor vanatori preistorici, anunta cercetatorii din cadrul Universitatii din Michigan. Descoperirea este una de senzatie, mai ales daca ne gandim ca lacul in cauza are o vechime de circa 10.000 de ani, si s-a format in urma topirii ghetarilor din ultima glaciatiune.

Scafandrii arheologi au identificat urmele unor colibe de vanatoare, similare cu cele descoperite pe uscat, si care erau folosite de vanatorii preistorici la depozitarea si transarea vanatului. „Este pentru prima data cand identificam astfel de structuri intr-un lac cu o asemenea adancime. Din punct de vedere stiintific, descoperirea este una extrem de importanta pentru ca situl a fost prezervat aproape perfect si nu a fost afectat de activitatile agricole sau de activitati moderne”, sustine John O’Shea, unul dintre oamenii de stiinta prezenti la fata locului.

Structura este una complexa, prezentand atat locul in care erau transate animalele cat si urme ale unor pietre ce formau drumul pe care cerbii sau alte animale erau impinse in ambuscade. Toate acestea au fost construite in urma cu circa 10.000-7.500 de ani, atunci cand nivelul apelor era cu mult mai scazut. Data fiind structura care se intinde pe circa 350 de metri, specialistii banuiesc ca lacul Huron poate ascunde si alte secrete, posibil alte constructii asemanatoare, precum si destinatii inca neelucidate ale structurilor in cauza.

Poate si mai interesanta decat constructia preistorica in sine este posibilitatea descoperirii de materie organica pastrata intacta pe fundul lacului. Se stie ca in astfel de situri subacvatice pot exista artefacte care s-au prezervat excelent si care pe uscat s-ar fi deteriorat din cauza bacteriilor sau a aciditatii solului.

Sursa:ScienceDaily

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase