Pasarea Colibri zboara mai repede decat un avion de vanatoare

15 06. 2009, 12:46

Conform oamenilor de stiinta de aici, pasarea colibri Anne este capabila de cele mai rapide manevre aeriene din lumea naturala, raportat la dimensiunile sale. Cercetatorii universitatii au descoperit recent ca acest animal poate plonja prin aer cu viteza de 92,8 kilometri pe ora, fiind cea mai rapida creatura de pe Pamant.

Se deplaseaza in fiecare secunda pe o distanta echivalenta cu 383 lungimi de corp, mai repede decat un avion cu reactie, care parcurge in zbor 150 lungimi de corp pe secunda si decat o nava cosmica, care reintra in atmosfera terestra cu viteza de 207 lungimi de corp pe secunda.

Forta G pe care pasarea colibri o exercita atunci cand se intoarce din plonjare este de aproape noua ori (9 G) mai mare decat forta gravitationala, echivalentul maximului experimentat de pilotii avionelor de lupta. Dar Christofor Clark de la Universitatea din California estimeaza ca fortele G create in momentul in care pasarea colibri revine din picaj ar face multi piloti antrenati sa lesine, ca rezultat al golirii rapide a sangelui din creier.

“In timpul picajelor lor, masculii de pasare colibri Anne au atins viteze si accelerari care au depasit perferomantele inregistrate in trecut ale vertebratelor angajate in manevre aeriene voluntare. Dupa ce au initiat primul stadiu al picajului prin miscarea aripilor, acestia si le-au lipit de trup, punct in care au atins o viteza maxima egala cu 383 lungimi de corp pe secunda. Aceasta este cea mai mare viteza in lungimi de corp atinsa vreodata de o vertebrata”, sustine doctorul Clark.

Sursa: Dailymail

CITESTE SI: