Home » D:News » T. rex era amator de pui

T. rex era amator de pui

T. rex  era amator de pui
Publicat: 07.08.2009
Imaginile vehiculate in filmele cu dinozauri – Tyrannosaurus rex inclestat intr-o batalie pe viata si pe moarte cu un alt dinozaur urias de seama lui – nu corespund realitatii, spun paleontologii: giganticul T. rex manca mai degraba pui de dinozauri si alte prazi de mici dimensiuni.

Nici vorba ca T. rex sa fi atacat mereu exemplare adulte de dinozauri erbivori enormi, ca Triceratops si Diplodocus, asa cum se credea pana acum.

Descoperirile recente ale paleontologilor dr. Oliver Rauhut, de la  Universitatea Ludwig-Maximilian din München, Germania, si dr. David Hone, de la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor din Beijing, China, arata ca uriasul T.rex prefera sa atace si sa inghita prazi mai mici, printre care pui de dinozauri,  mult mai usor de capturat si a caror vanare nu implica aproape nici un risc pentru pradator.

Aceste lucru reiese din examinarea putinelor mostre de continut stomacal fosilizat si coprolite (excremente fosilizate) existente, care arata si ca prazile mici erau adesea inghitite intregi. E foarte probabil ca dinozaurii carnivori sa fi avut capacitatea – pe care o au si crocodilii, cele mai apropiate rude in viata ale lor – de a secreta acizi gastrici foarte puternici, care dizolvau scheletul inca incomplet osificat al puilor.

De altfel, si pradatorii moderni ataca, de preferinta, animale slabite sau bolnave ori pui lipsiti de aparare. Consumul de energie pentru dobandirea hranei si riscurile de ranire sunt astfel mult mai mici decat in cazul atacarii unor animale adulte si sanatoase.

Acesta noua ipoteza asupra obiceiurilor alimentare ale dinozauriulor pradatori ar explica si de ce fosilele de exemplare juvenile (pui) de dinozauri sunt rare, desi au fost gasite foarte multe oua fosilizate. Probabil, un mare numar de pui cadea prada dinozaurilor carnivori.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase