A fost descoperit genomul bolii Alzheimer

08 09. 2009, 10:00

Dupa 16 ani de studii concentrate, cercetatorii au reusit in sfarsit sa identifice genele responsabile de aparitia maladiei Alzheimer. Noua situatie duce la revizuirea de urgenta a unor noi stratageme de contracarare a bolii. Genele cu pricina au fost identificate in urma unui studiu de anvergura ce a constat in analizarea detaliata a peste 16.000 de mostre de ADN. Ultima gena identificata a fost numita APOE4, iar cercetatorii considera ca aceasta detine misterul tratarii bolii Alzheimer. Datele obtinute de englezi au fost trimise colegilor francezi care au reusit sa identifice si cea de-a treia gena vinovata de Alzheimer, asa numita CR1.

Cele doua gene recent descoperite prezinta un rol important in protectia creierului uman. Modificarea genenelor respective duce la schimbarea rolului initial de protectoare intr-unul de atacatoare a creierului. Cercetarile au mai relevat importanta nivelului colesterolului si sitemului imunitar in declansarea maladiei Alzheimer.

"Noile descoperiri vor permite oamenilor de stiinta sa puna cap la cap cauzele aparitiei bolii Alzheimer. Acestea pot fi o combinatie de factori de la o secventa de gene, la stilul de viata al persoanei respective sau evenimente dramatice in viata acesteia" declara dr. Susane Sorensen din cadrul Alzheimer Society. In prezent, in Marea Britanie, exista peste 700.000 de persoane care sufera de dementa senila, specialistii anticipand ca numarul acestora va atinge 1,7 milioane in anul 2050.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :