Templele egiptene erau o reflexie fidela a boltii ceresti

10 09. 2009, 12:43

Noul an coincidea cu momentul in care lumina soarelui soltitiului de iarna atingea sanctuarul central al templului Karnak, in prezent Luxor, sustine arheologul astronom Juan Belmonte de la Institutul Astrofizic Canaries din Tenerife, Spania.

Hieroglifele desenate pe peretii templelor ofereau indicii referitoare la intrebuintarea astronomiei in arhitectura acestor constructii, incluzand reprezentari ale unor ceremonii in care faraonul marca aliniamentul templului cu ajutorul unui fir dintr-un material special. Belmonte si Mosalam Shaltout de la Observatorul Helwan din Cairo au descoperit ca templele sunt toate aliniate conform unui eveniment astronomic semnificativ, precum solstitiul sau echinoctiul, ori rasarirea lui Sirius, cea mai stralucitoare stea de pe cer.

"Cineva trebuie ca mergea la locul vizat pentru ridicarea unui templu in timpul unui eveniment solar, lunar sau stelar - asa cum am procedat noi - pentru a marca pozitia pe care axa constructiei urma sa o aiba. Pentru cele mai importante temple, aceasta persoana putea fi foarte bine insusi faraonul, dupa cum sugereaza unele desene", a adaugat Belmonte.

Sursa: Newscientist

CITESTE SI: