Paparazzi de razboi: predarea nazistilor

23 09. 2009, 12:33

Aceasta este singura fotografie color cunoscuta a evenimentului si a fost facuta de Ronald Playforth, un preot militar, care s-a ascuns in spatele unui copac pentru a captura acest moment istoric. Fotografia il infatiseaza pe Montgomery, in fata cortului sau din cartierul general, intampinandu-i pe ofiterii germani de rang inalt - ultimii reprezentanti oficiali ai celui de-al Treilea Reich.

Intalnirea a avut loc la 4 zile dupa ce Adolf Hitler s-a sinucis, iar delegatia germana este compusa din admiralul Hans Georg von Friedeburg, generalul Eberhard Kinzel, cei mai inalti capi militari ramasi in viata, si maiorul Friedl din partea Gestapo. Montgomery ii primeste pe cei trei imbracat in uniforma sa simpla si cu bereta neagra pe cap, apoi ii pofteste inauntru pentru a semna formalitatile.

Trioul german incercase sa negocieze termenii predarii cu o zi inainte, insa Montgomery a raspuns ferm ca nu accepta decat o predare neconditionata. Doi dintre delegatii germani, von Friedeburg si Kinzel, s-au sinucis la cateva saptamani dupa capitulare, otravindu-se cu cianura.

Dupa razboi, preotul Ronald Playforth, care a fost alaturi de Montgomery de la inceputul pana la sfarsitul conflagratiei, a continuat sa lucreze pentru guvernul britanic si a murit in urma cu 15 ani. Fotografia de razboi, unica cunoscuta a acestui moment istoric, a fost descoperita de rudele lui Playforth de abia in urma cu cateva zile.

Citeste Triunghiul de Aur, "Bermudele" heroinei, episodul de astazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei!

CITESTE SI: