Sabii de sacrificiu, piramide si masti cu giuvaieruri in Marea Britanie

24 09. 2009, 17:30

O piramida cu o vechime de 500 de ani si o masca incrustrata cu bijuterii sunt doar cateva dintre artefactele de top expuse in cadrul evenimentului ce se desfasoara la Muzeul Britanic. Piesele colectiei sunt centrate in jurul figurii lui Moctezuma al II-lea, un razboinic incercat si una dintre figurile de seama ale istoriei aztece.



In jur de 200.000 de vizitatori sunt asteptati la aceasta expozitie, care, pe langa mastile cu bijuterii incrustrate, insumeaza cranii de piatra si obiecte folosite in macabra procesiune a sacrificului uman. Multe dintre acestea au fost aduse din Europa si Mexic, fiind expuse pentru prima data in Marea Britanie.



Moctezuma al II-lea a domnit intre 1502 si 1520 pe un domeniu care se intindea de la Pacific pana la Golful Mexic. Acesta era privit ca un personaj semi-divin, pe care oamenii sai nu aveau voie sa il atinga, cu atat mai putin sa il priveasca in ochi. A construit palatul din inima Tenochtitlan-ului, Ciudad de Mexico de astazi.
Dupa ce spaniolul Hernan Cortes a debarcat pe acest taram, in 1519, steaua norocoasa a lui Moctezuma a inceput sa paleasca. Acesta din urma a facut greseala de a-l intimpina pe cuceritorul spaniol cu daruri, un inceput nu prea promitator, care i-a atras in cele din urma moartea. Circumstantele disparitiei sale nu sunt inca complet elucidate.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI: