Prima pagină D:News

Lipsa de somn poate favoriza aparitia maladiei Alzheimer

09.25.2009 | ● Vizualizări: 697
Lipsa de somn poate favoriza aparitia maladiei Alzheimer     medicina, Alzheimer, dementa, amiloid beta, orexina + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu efectuat pe animale a arata ca lipsa de somn joaca un rol semnificativ in biochimia creierului, putand influenta dezvoltarea unor boli precum Alzheimer.

Studiind soarecii care fusesera modificati genetic pentru adezvolta o forma a bolii Alzheimer, oamenii de stiinta americani audescoperit o relatie intre somn si o proteina specifica (numitaamiloid beta) care se acumuleaza in creierul celor afectati deboala Alzheimer, cea mai comuna forma de dementa.

Nivelul proteinei respepctive crestea in stare de veghe siscadea atunci cand soarecii erau adormiti, iar privarea de somn adus la o acumularea accelerata a proteinei in creier.

Injectand soarecilor orexina - o substanta care influenteazasomnul - acestia au ramas treji mai multa vreme, ceea ce a dus lacresterea nivelului de amiloid beta.Studiul accentueaza importanta tratarii tulburarilor de somn,pentru a preveni aparitia unor forme de dementa si sugereaza cadescoperirea unui medicament capabil sa blocheze actiunea orexineiar putea sta la baza unui tratament pentru baoal Alzheimer.

Sursa: Reuters

Citeste Mafia din Caucaz, fratiile lupilorsangerosi, episodul de astazi al maratonului Descopera SecreteleMafiei.

CITESTE SI: