Puternicul Tyrannosaurus Rex, doborat de faringita?

30 09. 2009, 12:43

Desi un pradator de temut, este posibil ca regele dinozurilor sa fi fost victima unor virusuri care au cauzat o infectie la nivelul gatului, ceea ce a facut ca alimentarea sa devina un proces foarte dificil. Moartea cauzata de infometare, ar fi, in acest caz, destul de dureroasa. Faptul a iesit la lumina dupa ce cercetatorii au re-examinat gaurile din maxilarul unuia dintre cele mai cunoscute fosile de dinozaur descoperite vreodata, Sue, exemplarul de Tyrannosaurus Rex expus in cadrul Field Museum din Chicago.

Initial, s-a crezut ca aceste gauri sunt, de fapt, urme ale unor rani cauzate de catre luptele cu rivalii, insa noile investigatii sugereaza ca Sue a fost doborata de o specie de paraziti, care inca mai afecteaza pasarile moderne.

Studiul, condus de dr. Ewan Wolff din cadrul Universitatii Wisconsin si dr. Steven Salisbury, Universitatea Queensland, Australia, avanseaza teoria conform careia disparitia lui Sue si a altor exemplare din aceeasi specie a fost cauzata de tricomonoza.

"Este posibil ca infectia care s-a manifestat la nivelul gurii si al gatului sa fi fost atat de puternica incat uriasul dinozaur sa moara de foame", sustine dr. Wolff.
"Avem dovezi ca si alti tiranozauri au fost afectati sever de acest parazit. Credem ca o manifestare severa a bolii ar fi ingreunat semnificativ alimentatia si respiratia, iar in cazul lui Sue acest lucru i-a cauzat moartea. Boala putea fi transmisa in mai multe moduri. Cel mai probabil, in cadrul luptelor intre membrii care provocau muscaturi si rani deschise. O alta modalitate posibila este consumarea prazilor deja afectate de acest virus", incheie dr. Wolff.

Sursa: The Telegraph

Citeste TOP 10 filme cu Mafia in rolul principal, episodul zilei din maratonul Descopera Secretele Mafiei.

CITESTE SI: