Prima pagină D:News

ADN: prima fotografie tridimensionala

Redactia Descopera.ro | 10.09.2009 | ● Vizualizări: 470
ADN: prima fotografie tridimensionala     adn, tridimensional, gene, genom + zoom
Galerie foto (1)

A fost reconstruita in 3D structura dublei elice, fundamentala pentru reglarea activitatii genelor.

Pentru prima oara, a fost "fotografata" structura in 3D a ADN-ului, adica forma luata de extrem de lunga dubla elice atunci cand se "incolaceste" pentru a ocupa un spatiu cat mai redus (de doar o sutime de milimetru diametru) din nucleul celulei. ADN-ul se "chirceste" astfel incat sa formeze un fractal (o forma geometrica fragmentata sau "franta", a carui structura reprezinta repetarea unei forme la scari diferite) in forma de globula, au explicat cercetatorii de la Harvard University din Boston si Massachusetts Institute of Technology.

Nu este asadar suficient sa cunosti o structura intr-o singura dimensiune a genomului, adica secventa de cod a acesteia, pentru a intelege cum functioneaza; structura tridimensionala este fundamentala pentru reglarea activitatii genelor. Atunci cand o portiune de ADN este "deznodata", ea poate fi utilizata de "masinarie" pentru a face genele sa functioneze, altminteri ele raman inactive.

ADN-ul contine o cantitate enorma de informatie, de miliarde de ori mai mare decat cea continuta in cip-ul unui computer, dar pana acum nu era clar cum putea ea sa se "inghesuie" in spatiul extrem de redus al nucleului, si in acelasi timp, sa si functioneze, a comentat Job Dekker, seful echipei de cercetare.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: adn | tridimensional | gene | genom