Prima pagină D:News

Sistemul de localizare care “vede” prin pereti

10.13.2009 | ● Vizualizări: 214
Sistemul de localizare care “vede” prin pereti     localizare, radio, tomograf, radar + zoom
Galerie foto (1)

Doi ingineri de la Universitatea Utah, Statele Unite, au pus la punct un sistem – economic si usor de pus in practica – , in masura sa detecteze miscarea persoanelor in medii inchise, trecand prin pereti si depasind orice tip de obstacol, cum ar fi copacii, fumul sau intunericul complet.

De aceasta data inovatia nu sta in tehnologie, bazata pe RadioTomographic Imaging (RTI), care utilizeaza doar niste simpleradiotransmitatoare, ci in modul in care a fost utilizata de NealPatwari, profesor de inginerie electronica, si doctorandul sau JoeyWilson de la Universitatea Utah, pentru crearea sistemului delocalizare.


Radio Tomographic Imaging este diferita si mult mai putincostisitoare decat sistemele radar. In timp ce semnalele radio suntreflectate de obiecte, iar radarul capteaza ecoul de "intoarcere"pentru a localiza "target"-ul si viteza acestuia, RTI detecteaza"umbrele" din undele radio create atunci cand un obiect letraverseaza. Principiul acestuia este foarte asemanator celui altomografiei utilizate in medicina, care utilizeaza razele X pentrua obtine imagini ale organelor pe ecranul unui computer.


Eficienta sistemului a fost testata in cadrul mai multorexperimente de Patwari si Wilson. Acestia au pozitionat 28asa-numite "noduri" ale network-ului in interiorul unei sali,delimitand o arie de circa 25 mp, si apoi intr-un parc, cu 34 denoduri pozitionate de-a lungul perimetrului unei arii de 56 mp(dispozitivele au fost amplasate pe stalpi de plastic la inaltimeaunui om). Intrucat prezenta obiectelor si a oamenilor atenueazasemnalele radio intre noduri, Wilson si Patwari au masuratintensitatea undelor radio provenite de la toate nodurile, atatcand zonele erau traversate de oameni in miscare, cat si atuncicand erau complet goale. Apoi au dezvoltat o formula matematicacare permite unui computer sa converteasca aceste variatii deintensitate in imagini ale persoanelor, reprezentate sub forma unorpete colorate.
Sursa: Galileo

CITESTE SI:

Tag-uri: localizare | radio | tomograf | radar