Prima pagină D:News

A fost descoperit primul paianjen vegetarian

Redactia Descopera.ro | 10.14.2009 | ● Vizualizări: 532
A fost descoperit primul paianjen vegetarian     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Pana in prezent, stiinta zoologiei catalogase toate cele peste 40.000 de specii de paianjeni existente, grupate in 109 familii, ca fiind adeptele unui stil de viata eminamente pradator-carnivor. Surpriza a venit in decursul acestei luni, cand o echipa de cercetatori americani a reusit sa-l descopere ascuns in junglele din America Centrala pe singurul membru vegetarian al marii familii a paianjenilor.

Vegetarianul cu opt picioare a fost denumit Bagheera kiplingi in onoarea marelui prozator britanic Rudyard Kipling. Strania vietate este, de fapt, un vegetarian hot. Aceasta deoarece fura nectarul si frunzele proaspete ale arborilor de tip acacia, "alimente " care sunt pazite si ingrijite de familiile de furnici care traiesc in simbioza cu arborii. Paianjenul vegetarian isi petrece, la randul sau, intreaga existenta in coronamentul arborilor acacia, cea mai mare grija a sa constand in evitarea cu dibacie a furnicilor-gardian care pazesc rezervele de hrana ale coloniei. In acest scop, daca este surprins in fapt de vajnicele insecte, Bagheera kiplingi secreta de urgenta un fir de matase pe care coboara in mare viteza pe o alta ramura inainte de fie devorat de furnicile furioase. Pentru imperechere, paianjenii aleg frunzele batrane de acacia, adica locurile cel mai putin patrulate de furnici.

"Avem de a face cu primul paianjen care vaneaza plante, cu alte cuvinte este primul paianjen care considera plantele drept sursa de hrana primara. Majoritatea lucrarilor de specialitate despre paianjeni afirmau, fara echivoc, ca nu exista niciun paianjen erbivor. O asemenea posibilitate de a descoperi un paianjen erbivor era clasata de specialisti in categoria glumelor", declara cercetatorii Cristopher Meehan si Eric Olson, nimeni altii decat descoperitorii paianjenului vegetarian.

Sursa FoxNews

CITESTE SI :

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI