Prima pagină D:News

A fost descoperit primul paianjen vegetarian

10.14.2009 | ● Vizualizări: 423
A fost descoperit primul paianjen vegetarian     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Pana in prezent, stiinta zoologiei catalogase toate cele peste 40.000 de specii de paianjeni existente, grupate in 109 familii, ca fiind adeptele unui stil de viata eminamente pradator-carnivor. Surpriza a venit in decursul acestei luni, cand o echipa de cercetatori americani a reusit sa-l descopere ascuns in junglele din America Centrala pe singurul membru vegetarian al marii familii a paianjenilor.

Vegetarianul cu opt picioare a fost denumit Bagheerakiplingi in onoarea marelui prozator britanic Rudyard Kipling.Strania vietate este, de fapt, un vegetarian hot. Aceasta deoarecefura nectarul si frunzele proaspete ale arborilor de tip acacia,"alimente " care sunt pazite si ingrijite de familiile de furnicicare traiesc in simbioza cu arborii. Paianjenul vegetarian isipetrece, la randul sau, intreaga existenta in coronamentularborilor acacia, cea mai mare grija a sa constand in evitarea cudibacie a furnicilor-gardian care pazesc rezervele de hrana alecoloniei. In acest scop, daca este surprins in fapt de vajniceleinsecte, Bagheera kiplingi secreta de urgenta un fir dematase pe care coboara in mare viteza pe o alta ramura inainte defie devorat de furnicile furioase. Pentru imperechere, paianjeniialeg frunzele batrane de acacia, adica locurile cel mai putinpatrulate de furnici.

"Avem de a face cu primul paianjen care vaneaza plante, cu altecuvinte este primul paianjen care considera plantele dreptsursa de hrana primara. Majoritatea lucrarilor despecialitate despre paianjeni afirmau, fara echivoc, ca nu existaniciun paianjen erbivor. O asemenea posibilitate de a descoperi unpaianjen erbivor era clasata de specialisti in categoria glumelor",declara cercetatorii Cristopher Meehan si Eric Olson, nimeni altiidecat descoperitorii paianjenului vegetarian.

Sursa FoxNewsCITESTE SI :