Prima pagină D:News

Cate universuri exista in multivers?

10.20.2009 | ● Vizualizări: 2701
Cate universuri exista in multivers?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Daca acceptam ideea conform careia traim intr-un multivers, este rezonabil sa ne intrebam cate alte universuri, exceptandu-l pe cel in care existam, fac parte din el. Iar fizicienii vin cu un raspuns: aproximativ 10^10^16 (adica zece la puterea a zecea la puterea a saisprezecea) universuri.

Una dintre cele mai interesante produse ale cosmologieiultimilor ani este dezvoltarea ideii multiversului ca preocuparecentrala. In loc sa fi produs un singur univers, Big Bang-ul ar fiprodus mai multe, diferite, conform celor mai noi premise.

O intrebare care se naste firesc este cat de multe universuriexista. Andrei Linde si Vitaly Vanchurin de la UniversitateaStanford din California sunt de parere ca au elaborat un raspunsaproximativ in legatura cu aceasta chestiune.

Big Bang-ul a reprezentat un cuantum de procese care a generat uncuantum de fluctuatii ale starii universului primordial. Acestunivers a intrat intr-o perioada de expansiune rapida denumitainflatie, in timpul careia perturbatiile produse au creat diferiteconditii clasice initiale in diferite parti ale cosmosului. Devreme ce fiecare dintre aceste regiuni avea un set diferit de legiale fizicii energiilor, ele puteau fi privite ca universuridistincte.

Ceea ce au facut Linde si Vanchurin a fost sa estimeze cateuniversuri diferite ar fi putut aparea ca rezultat alevenimentului. Raspunsul lor indica faptul ca acest numar trebuiesa fie proportional cu efectul care a cauzat perturbatiile deinceput. Linde si Vanchurin au aplicat cateva reguli rezonabilepentru a calcula aceasta valoare si au obtinut colosalul, dupa cumcercetatorii insisi recunosc, 10^10^10^7.

Dar ce inseamna 10^10^16? Este vorba despre perceptia umana. Unlucru foarte interesant este ca proprietatile observatorului devinun factor esential intrucat acesta este limitat in ce privestecantitatea de informatie pe care o poate percepe si inmagazina.Este o limita cunoscuta sub denumirea de "limita Bekenstein" sieste data de creierul uman.

Potrivit lui Linde si Vanchurin, cantitatea totala de informatiecare poate fi absorbita de un individ in timpul vietii sale este deaproximativ 10^16 biti. Deci un creier uman normal poate avea10^10^16 configuratii si astfel nu ar putea distinge niciodata unnumar de universuri mai mare decat acesta. Deci limita nu depindede proprietatile multiversului ci de proprietatileobservatorului.

Sursa: Technologyreview

CITESTESI: