Cum va arata femeia viitorului?

21 10. 2009, 13:07

Pe masura ce medicina a intervenit in favoarea salvarii vietilor omenesti, s-a presupus ca si selectia naturala a suferit o degradare. Un nou studiu al Universitatii Yale pare sa arate ca lucrurile stau altfel. In vreme ce supravietuirea pana la varsta reproducerii nu mai reprezinta o problema pentru Homo sapiens, alte "presiuni" evolutionare, printre care selectia sexuala si functia reproductiva, se desfasoara la capacitate maxima.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 2.238 de femei, care reprezinta trei generatii succesive si inrudite. In urma testelor, s-a aratat ca femeile mai mici de statura cu o greutate medie sau peste medie au sanse mai mari sa poarte mai multi copii, fata de cele inalte si slabe. Mai mult decat atat, aceste trasaturi genetice sunt transmise de catre mame fiicelor lor.

Daca trasaturile sunt reprezentative si vor fi transmise timp de 10 generatii, atunci standardul general al femeii din anul 2409 va fi usor modificat fata de media din prezent. Aceasta va fi - in medie - cu 2 centimetri mai scunda, cu un kilogram mai grasa, va purta primul copil cu cinci luni mai devreme si va intra la menopauza cu 10 luni mai tarziu.

Rezultatele cercetarilor indica faptul ca evolutia umana si-a continuat drumul, iar acesta este primul studiu care reuseste sa compare direct succesul reproductiv al indivizilor cu schimbarile psihologice.

Sursa: The Telegraph

CITESTE SI: