Cel mai mare tezaur al lumii a fost adunat in 44 de ani

22 10. 2009, 12:32

"The Historical Thesaurus of the Oxford English Dictionary" este prima lucrare de acest fel din lume, iar in spatele unicitatii sale se afla 44 de ani de munca si colaborare intre specialistii din domeniu.

Cele 4 000 de pagini ale sale redau de la primele cuvinte englezesti inregistrate, care dateaza din jurul anului 700 e.n., atunci cand limba engleza incepea sa prinda contur pe teritoriul actual al Marii Britanii, pana la cele proaspat intrate in vocabular.

Lucrarea a fost inceputa in 1965 de catre profesorul Michael Samuels, astazi in varsta de 89 de ani, insa finalizarea ei a fost posibila datorita expertilor care au participat la crearea acestui tezaur.

Profesoara Christian Kay, una dintre cei patru editori, a declarat ca volumul de munca a fost atat de mare, incat au existat perioade in care nu credeau ca lucrarea va putea fi terminata. Indexarea semnificatiilor tuturor cuvintelor din limba engleza a facut posibila aparitia observatiilor de natura psihologica.

"Una dintre categoriile speciale care are foarte multe sinomime se refera la insensibilitatea oamenilor fata de semenii lor. Astfel, avem foarte multe cuvinte care descriu oameni prosti sau oameni lenesi. Se pare ca acestia i-au inspirat pe semenii lor sa creeze noi si noi cuvinte", declara Kay.

Sursa: Sky News

CITESTE SI: