Pesticidele pot alimenta gandurile sinucigase

23 10. 2009, 12:53

Acum, cercetatorii cred ca au identificat si cauzele acestei situatii: expunerea la pesticidele agricole creste numarul gandurilor sinucigase ale unei persoane. China inca foloseste aceste substante, denumite si organofosfati, desi ele au fost interzise in tarile vestice din cauza gradului mare de toxicitate si al problemelor mentale cauzate de expunerea la ele pe termen lung.

Cercetatori ai Spitalului Tongde din Provincia Zhejiang si ai Colegiului Regal din Londra au desfasurat o serie de studii asupra rezidentilor din China centrala si din zonele de coasta si au descoperit "primele dovezi epidemiologice care sugereaza posibile influente ale pesticidelor in privinta gandurilor sinucigase".

Coordonator al studiului, psihiatrul Robert Stewart a folosit un esantion de aproximativ 10 000 de chinezi, locuitori ai zonelor rurale, pentru a afla cum au depozitat pesticidele. Aceia care le-au pastrat in casa s-au dovedit mai predispusi gandurilor de sinucidere. In plus, acele zone cu o cantitate mai mare de pesticide gazduite in locuinte au prezentat un nivel de sinucideri mai ridicat.

De vreme ce sinuciderea este cauza principala a decesului oamenilor cu varste intre 15 si 34 de ani, autoritatile sanitare au de gand sa stabileasca mijloace de minimizare a expunerii la pesticide - cum ar fi, de exemplu, obligativitatea pastrarii lor in afara caminelor.

Sursa: Discovermagazine

CITESTE SI: