De la Cetatea perfecta la tiranie in Republica lui Platon

12 11. 2009, 07:00

Discutia nu este una in intregime politica pentru ca Platon isi prezinta si discuta formele de guvernare in paralel cu anumite feluri de a fi ale oamenilor (oameni democratici, tiranici etc.). Intreaga discutie despre guvernarea unei cetati este data ca o analogie pentru guvernarea sufletului uman. Ne vor interesa, insa, mai ales acele aspecte ale textului lui Platon care mai pot spune (inca) ceva despre formele de guvernare de astazi si legatura acestora cu felul de a fi al oamenilor care sunt guvernati. Formula de desfasurare a atelierului va fi aceea de « close-reading », i.e. va fi cantitativ putin de parcurs din dialogul Republica, dar textul va fi prezentat amanuntit (textele importante avute in vedere vor fi date pe foi volante la inceputul fiecarui atelier). De asemeni, nu este presupusa o cunoastere prealabila a filozofiei, a filozofiei lui Platon sau a dialogului (desi este binevenita).

Temele atelierelor:
1) Prezentare generala a temei si incadrarea intr-un context: de la Platon si opera sa pe scurt, apoi progresand printr-un zoom-in in domeniu, dialogul Republica si fragmentul in care Platon discuta despre cele cinci forme de guvernare si decaderea treptata de la aristocratie la tiranie.
a) Platon: epoca sa, profesorul (Socrate) si elevul (Aristotel)
b) dialogul Republica : dialogul « despre dreptate », dialog al perioadei de mijloc
c) fragmentul de discutat: cartile VIII si IX si locul lor in cadrul dialogului
2) Cetatea perfecta: oranduirea care ii apare lui Platon perfecta sau aristocratia (conducerea celor intelepti).
3) Thymocratia - prima treapta a decaderii (conducerea castei razboinice) - cum ajunge cetatea razboinica sa se transforme intr-o oligarhie.
4) Oligarhia - a doua treapta a decaderii (conducerea celor bogati) - cum ajunge cetatea oligarhica sa se transforme intr-o cetate democratica.
5) Democratia - a treia treapta a decaderii (conducerea poporului) - cum ajunge cetatea democratica sa se transforme in tiranie.
6) Tirania - cetatea tiranica si statutul tiranului.
7) De ce cinci forme de guvernare si numai cinci? O incercare de raspuns prin invocarea analogiei lui Platon dintre cetate si suflet.

Sugestii de lectura pentru acest atelier :
1. Platon, Republica, trad. A. Cornea, Bucuresti, Teora, 1998.
2. Popper, Karl, Societatea deschisa si dusmanii ei, trad. D. Stoianovici, Bucuresti, Humanitas, 2005.
Nora Iuga este doctorand la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Filozofie. Fulbright visiting researcher, Ohio State University, Columbus, USA. Detine PhD in filozofie la Central European University, Budapesta. University of Oxford - graduate visiting student la Linacre College. A facut studii aprofundate in filozofie si este licentiata in filozofie la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Filozofie.

Durata curs: 7 ateliere
Frecventa : saptamanal
Cost curs : 210 ron - adulti/150 ron - elevi, studenti
Loc desfasurare : Fundatia Calea Victoriei
Data : 18 noiembrie, 18:30