Prima pagină D:News

Parisul este mai “accesibil” pentru turisti decat Londra

Redactia Descopera.ro | 11.17.2009 | ● Vizualizări: 278
Parisul este mai “accesibil” pentru turisti decat Londra     paris, londra, retea stradala, turist, tamisa, sena + zoom
Galerie foto (1)

Pe jos, este mai usor sa te deplasezi in capitala Frantei decat in cea a Marii Britanii. O demonstreaza un model matematic.

Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea San Paolo din Brazilia, capitala Frantei pare a fi mult mai "accesibila" decat cea a Marii Britanii, prin "accesibilitate" intelegandu-se facilitatea cu care un turist se poate deplasa pe jos dintr-o parte in alta a orasului.
Oamenii de stiinta au dezvoltat un model care reproduce retelele stradale si de metrou ale celor doua orase, luand in calcul toate "nodurile" existente (un nod este creat de confluenta a doua sau mai multe trasee). Astfel au descoperit ca in vreme ce Parisul dispune de 11.699 de noduri (dintre care 669 apartinand retelei de metrou), Londra poseda doar 6.885 (dintre care 346 ale asa-numitului "tube").


Utilizand acest model, cercetatorii au simulat apoi 10.000 de trasee pentru fiecare nod din interiorul retelelor stradale. Fiecare traseu a fost ales astfel incat sa nu fie posibila trecerea prin acelasi punct mai mult de doua ori, la final fiind calculata pentru fiecare nod o "entropie de diversitate", adica un numar in masura sa exprime facilitatea cu care se poate trece de la un nod la altul.
In concluzie, este mult mai usor sa "bati cu piciorul" Paris decat Londra; mai precis, in timp ce accesibilitatea din zonele aflate la nord si la sud de Sena este mai mult sau mai putin asemanatoare, strazile din sudul Tamisei par a fi mai degraba inaccesibile unui turist "pedestru". Motivul? Oamenii de stiinta sunt convinsi ca problema tine de marimea celor doua fluvii: Sena nu este atat de amplu si are un numar de poduri de doua ori si jumatate mai mare decat Tamisa.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: