Europa lui Jupiter, casa a 3 milioane de tone de pesti?

19 11. 2009, 12:34

Dedesubtul crustei sale de gheata, se crede ca satelitul natural Europa ascunde un ocean global adanc de pana la 160 kilometri, lipsit de sol la suprafata sa. Potrivit noilor cercetari, oceanul extraterestru este in prezent alimentat cu mai mult de 100 de ori cantitatea de oxigen sugerata de modelele anterioare.

"Nu exista momentan niciun semn care sa indice viata acolo. Dar stim sigur ca exista conditiile fizice necesare care sa o intretina", a declarat Greenberg in cadrul unei intalniri a Societatii Americane de Astronomie. "De fapt, pe baza a ceea ce stim despre mareata luna, parti din platoul marin al Europei ar trebui sa semene mult cu mediul existent in cazul curentilor hidrotermali prezenti in adancurile oceanice terestre. As fi socat sa nu existe viata pe Europa", sustine ecologistul molecular al organismelor de adancime Timothy Shank.

Estimarea generoasa a lui Greenberg, referitoare la oxigenul din oceanul Europei - si speculatia rezultata cum ca fiinte asemenatoare pestilor ar putea exista acolo - depinde de o repavare la o rata relativ stabila a suprafetei lunii jupiteriene, in acest caz, o reinnoire completa la fiecare 50 milioane de ani.

Sursa: Phenomenica