Plasticul de langa noi ii transforma pe baieti in fetite

20 11. 2009, 12:51

Rezultatul recentului studiu se adauga dovezilor deja existente care atesta ca substantele chimice tulburatoare de hormoni, aflate in miile de produse casnice din jurul nostru, interfereaza cu dezvoltarea copiilor.

Cercetatorii au analizat chimicalele denumite ftalati de benzil, care pot imita hormonul sexual feminin denumit estrogen. Unii experti sunt de parere ca acestea sunt partial vinovate de sporirea defectelor genitale ale baietilor si de diminuarea cantitatii de sperma a barbatilor din ultimele decade.

Desi industriile producatoare de materiale plastice insista ca ftalatii de benzil sunt siguri, Uniunea Europeana i-a interzis pe acestia in multe cazuri, de la utilizarea lor in cosmetice, pana la implementarea in confectionarea jucariilor pentru copii.

Totusi, femeile insarcinate continua sa fie expuse la aceste substante chimice, folosite oricum in componenta unor articole de uz zilnic, precum mobila cu elemente plastice, incaltamintea, obiectele din PVC sau cortinele de dus. De asemenea, pot fi transferate in mancare si bautura prin impachetarea acestora in ambalaje de plastic. Noul studiu a fost coordonat de dr. Shanna Swan, profesor de obstetrica si ginecologie in cadrul Universitatii Rochester din New York.

Echipa ei a testat probe de urina recoltate de la mame aflate in cea de-a 28-a saptamana de sarcina, pentru a detecta urmele de ftalat benzilic. Femeile, care au nascut 74 de baieti si 71 de fete, au fost contactate din nou atunci cand copiii lor aveau varsta cuprinsa intre 4 si 7 ani si intrebate despre jucariile pe care le folosesc acestia, despre activitatile care le plac si personalitatile lor.

Cercetatorii au descoperit ca acele cazuri de concentratii mai mari ale celor doua tipuri de ftalati - DEHP si DBP - au putut fi masiv relationate cu optiuni mai degraba feminine ale baietilor referitor la jocurile lor, nevand totusi niciun fel de impact asupra fetelor.

In concluzie, profesoara Swan crede ca aceste chimicale reduc nivelul hormonului sexual masculin, testosteronul, din organismele bebelusilor nenascuti, in timpul unei etape critice de dezvoltare, intre cea de-a opta si cea de-a 24-a saptamana de sarcina. Aceasta altereaza atat creierul, cat si organele genitale ale fetusilor. Au aparut, in contrapartida, voci care ataca exactitatea studiului, insa toti cei avizati sunt de parere ca descoperirea este un puternic semnal de alarma care trebuie sa atraga atentia tuturor, precum si eventualele masuri necesare.

Sursa: Dailymail

CITESTE SI: