Prima pagină D:News

Insectele au constiinta si pot chiar sa numere

Redactia Descopera.ro | 11.23.2009 | ● Vizualizări: 621
Insectele au constiinta si pot chiar sa numere      insecta, + zoom
Galerie foto (1)

Banalele insecte cu creiere miniaturale pot fi la fel de inteligente precum animale mult mai mari si mai evoluate, dupa cum dovedeste un nou studiu efectuat de mai multi cercetatori din cadrul prestigioaselor Universitati din Londra, Cambridge si Queen Mary.

Conform estimarilor, pentru indeplinirea abilitatii mentale de a numara, este nevoie doar de cateva sute de celule nervoase. Iar alte cateva sute sunt mai mult decat necesare pentru ca un animal sa devina o fiinta dotata cu constiinta si nu un robot viu automat, dupa cum se credea pana in prezent.

"Animalele cu creiere mari nu sunt in mod neaparat inteligente. Cu alte cuvinte, contrar conceptiei populare, nu putem aprecia daca exista cu adevarat o legatura intre dimensiunea creierului si comportamentul inteligent. In cadrul creierelor de dimensiuni mari, nu gasim intotdeauna conexiuni mai complexe, ci o repetare nesfarsita a acelorasi circuite neuronale. Acesta poate insemna cel mult o crestere a capacitatii de amintire a imaginilor si sunetelor, nu o imbunatatire a complexitatii. Pentru a folosi o analogie din domeniul computerelor, creierele mai mari pot fi asemanate hard drive-urilor mai mari, in niciun caz procesoarelor mai bune", declara Lars Chittka, profesor in cadrul Queen's Mary's Researche Centre for Psychology. Creierul uman cantareste intre 1,25 kg-1,45 kg si contine circa 85 milioane neuroni, in contrast creierul unei albine cantareste doar un miligram, dar contine aproape un milion de neuroni.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI:

Descopera.ro are nevoie de parerea ta. Completeaza chestionarul nostru! Intra >>