Prima pagină D:News

A fost observata o gaura neagra in timp ce face “indigestie”

Redactia Descopera.ro | 12.08.2009 | ● Vizualizări: 909
A fost observata o gaura neagra in timp ce face “indigestie”     gaura neagra, astrofizica, terra, soare, materie + zoom
Galerie foto (1)

Pentru prima oara a fost observata in direct o gaura neagra care “face indigestie”, ingurgitand o cantitate de materie fara precedent si transformandu-se astfel in sursa cea mai stralucitoare observata vreodata pe cer. Cercetatorii au numit-o "Crazy Diamond".

Evenimentul, unul atat de rar incat a mobilizat intreaga comunitate astronomica mondiala, a fost observat de satelitul Agile al Agentiei Spatiale Italiene (ASI) si satelitul Fermi de la NASA.

"Hulpava" gaura neagra, care are o masa de miliarde de ori superioara celei a Soarelui, se afla in centrul quasarului 3C454.3, la distanta de miliarde de ani lumina de Terra. Existenta ei este dezvaluita de nivelul foarte ridicat de emisii gamma, direct corelate cantitatii de materie amplificate de gaura neagra, cu alte cuvinte de regimul "alimentar" al acesteia. Atunci cand gaura neagra se afla "la dieta", aceasta emisie este stationara, dar cand ingurgiteaza materia, nivelul emisiei creste si devine extrem de variabila.

"Am numit acest obiect, nu intamplator, "Crazy Diamond", si acum il vedem in actiune ca sursa gamma cea mai puternica de pe intreg cerul", a comentat Stefano Vercellone, astrofizician de la Institutul National de Astrofizica din Italia.

Sursa: ANSA

CITESTE SI: