Prima pagină D:News

Cum a redevenit Mediterana o mare

12.11.2009 | ● Vizualizări: 211
Cum a redevenit Mediterana o mare     mediterana, inundatie, ocean, miocen + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de cercetatori spanioli a reconstruit colosala inundatie care in urma cu peste 5 milioane de ani a readus apa in bazinul Mediteranei.

O inundatie catastrofala, de proportii nemaivazute, cea mai marepe care a cunoscut-o planeta Pamant, este cea care in urma cu circa5,33 milioane de ani a dus la reumplerea bazinului Mediteranei,dupa ce deplasarea placilor continentelor il izolase complet deOceanul Atlantic (la finalul Miocenului), facandu-l sa se usuce inmod treptat pe parcursul perioadei cunoscute sub numele de "crizasalinitatii".

Cercetatorii spanioli de la Consiliul Superior de InvestigareStiintifica (CSIC) sunt autorii studiului care a dezvaluitdetaliile colosalei inundatii care a readus "la viata" Mediterana.Potrivit articolului publicat in revista Nature, acesta le-a permisexpertilor sa srtabileasca ca acest proces nu a fost deloc unullent: totul a survenit intr-o perioada de timp de maxim 2 ani si nupe parcursul a 10.000 de ani, cum sustineau alte teorii.

Potrivit oamenilor de stiinta spanioli, cand apele Atlanticuluiau reusit sa curga din nou prin Stramtoarea Gibraltar, in ceea cedevenise un soi de vale "seaca", a survenit o inundatie cu adevaratcatastrofala; nivelul marii s-a ridicat rapid, cu varfuri de panala 10 metri pe zi, si in scurt timp bazinul a primit "inapoi", 90%din apele sale. Asa a redevenit Mediterana o mare.

Sursa: Corriere della SeraCITESTE SI:

Tag-uri: mediterana | inundatie | ocean | miocen