Vinul pare mai bun intr-o camera luminata in rosu sau albastru

15 12. 2009, 13:16

Intr-un astfel de decor, consumatorii pot avea impresia ca beau un vin de calitate mai buna - pentru care, implicit, sunt dispusi sa plateasca mai mult - fata de cazul in care consuma acelasi vin in incaperi cu lumina verde sau alba.

Psihologul dr. Daniel Oberfeld-Twistel, de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania, care a studiat acest fenomen, a amintit ca se stia deja ca modul in care este perceput gustul unei mancari/bauturi este influentat de culoarea acesteia. Acest nou studiu arata ca si ambianta influenteaza modul in care percem gustul vinului, chiar daca nu are o influenta directa asupra culorii lui.

Explicatia sta, probabil, in faptul ca lumina de anumite culori actioneaza asupra creierului, influentand starea de spirit a oamenilor.

Studiul a fost realizat in mai multe incaperi, iluminate in culori diferite; participantilor li s-a dat sa guste vin alb din aceeasi sticla de Riesling si li s- a cerut sa evalueze calitatea acestuia.

Consumatorii din camerele iluminate in rosu sau albastru au dat "note" mai bune vinului, in ceea ce priveste aroma, l-au perceput ca fiind cam de 1,5 ori mai dulce decat l-au perceput cei din camere cu lumina alba sau verde si s-au aratat dispusi sa plateasca cu cca. 1 euro mai mult decat degustatorii "alb-verzi".

Psihologul avertizeaza consumatorii sa fie atenti la acei proprietari de baruri care incearca sa mascheze calitatea mediocra a vinului lor, servindu-l intr-un decor modern, sofisticat iluminat.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: