Tensiuni rasiale in China

15 12. 2009, 13:39

Impunand la scara larga obiceiurile si credintele chinezesti, Partidul Comunist a intrat in conflict cu populatia locala, musulmanii Uighur, care au o cultura veche de peste 1500 de ani. Pentru a-si proteja cultura si religia in fata colonizarii chinezesti, localnicii au cerut mai multa autonomie si drepturi pentru provincia lor, insa au fost refuzati categoric de guvernul strict de la Beijing, fapt care a dus la izbucnirea violentelor stradale.

De abia in aceste zile, mass media internationale au aflat despre un adevarat mic razboi civil care s-a purtat aici in iulie 2009, dar a fost tinut secret de agentiile de presa chineze. Atunci, in capitala provinciei, Urumchi, aproximativ 1.000 de localnici Uighuri au intrat in conflict direct cu politia si cu etnicii chinezi. Acestia din urma, nu s-au lasat mai prejos, atacandu-i pe localnici cu rangi de fier si topoare, sub privirea impasibila a autoritatilor care nu au actionat prin fortele politienesti sau armate in niciun fel pentru a stopa conflictul. 200 de Uighuri au fost ucisi si peste 1700 raniti.

In luna noiembrie, autoritatile chineze au executat 9 localnici, capii rebeliunii din vara, iar de atunci forte consistente ale armatei patruleaza, ridica baricade si fac exercitii in mijlocul oraselor din Xingjiang, pentru a descuraja protestatarii. Situatia este scapata de sub control: in loc ca tensiunile sa fie aplanate, s-a ajuns ca cele doua mari orase ale provinciei, Urumchi si Kashgar, sa fie practic divizate, precum era Berlinul german inaintea caderii Zidului.

Alimentand furia localnicilor, chinezii au demolat numeroase moschei si cladiri stravechi ale musulmanilor Uighuri, in locul acestora ridicand statui uriase ale lui Mao Zedong. Zilele acestea, musulmani celebreaza sarbatoarea Eid al-Adha sau "Corban" (sacrificiu, in limba araba), care rememoreaza sacrificiul suprem pe care Avraam (Ibrahim) a fost gata sa-l faca in fata lui Dumnezeu (episodul biblic in care Avraam isi ofera propriul fiu drept jertfa). Cu ocazia acestui festival, este de asteptat ca violentele sa izbucneasca din nou, insa cenzura chinezeasca impiedica raspandirea stirilor din provincie.

CITESTE SI: