Cea mai profunda eruptie vulcanica submarina a fost filmata

06 01. 2010, 11:33

Un spectacol pirotehnic de exceptie in adancul Oceanului Pacific; astfel poate fi descrisa cea mai profunda eruptie vulcanica submarina, detectata recent de un grup de cercetatori de la National Science Foundation (Nsf) si National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) din Statele Unite.

Filmarea eruptiei vulcanului West Mata, aflat la peste 1.200 metri adancime in Oceanul Pacific, intr-o regiune cuprinsa intre insulele Fidji, Samoa si Tonga, a fost realizata de Jason, un robot automatizat de la Woods Hole Oceanographic Institution (Whoi).

In adancurile oceanice ale West Mata, presiunea apei este atat de inalta incat violenta eruptiei este atenuata, si asa se face ca Jason s-a putut apropia atat de mult de vulcan, un lucru imposibil in cazul eruptiilor survenite la nivelul scoartei terestre.
Nu este insa vorba doar despre un simplu spectacol. Studiul datelor stranse ii va ajuta acum pe specialisti sa elucideze numeroase necunoscute cu privire la dinamica litosferei terestre. De altfel, oamenii de stiinta cred acum ca circa 80% din activitatea eruptiva aplanetei are loc in ocean, unde s-ar afla si majoritatea vulcanilor activi.
"Am identificat un tip de lava nemaivazut pana acum intr-un vulcan activ, si pentru prima oara am observat lava topita curgand pe fundul oceanului", a comentat Joseph Resing de la Universitatea Washington, seful expeditiei.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: