Prima pagină D:News

Egiptul isi vrea inapoi comorile arheologice

Redactia Descopera.ro | 01.10.2010 | ● Vizualizări: 159
Egiptul isi vrea inapoi comorile arheologice     arheologie, Egipt, artefact, + zoom
Galerie foto (1)

In luna aprilie a acestui an, Egiptul va gazdui o conferinta internationala avand ca tema retrocedarea operelor de arta si a vestigiilor arheologice furate din tarile de origine si expuse azi in muzee din intreaga lume.

Treizeci de tari, printre care Grecia, Mexic, Peru, Afghanistan, Irak, Cambodgia si China vor participa la conferinta de la Cairo, pentru a discuta spinoasa problema a recuperarii numeroaselor artefacte sustrase, de-a lungul timpului, de pe teritoriile lor si expuse in muzee straine.

Participantii la conferinta intentioneaza sa intocmeasca liste ale artefactelor revendicate de fiecare tara in parte, sa revizuiasca legislatia internationala in domeniu si sa faca recomandari specifice pentru imbunatatirea ei.

Egiptul a incercat, fara succes pana in prezent, sa recapete cateva antichitati de mare valoare, precum piatra de la Rosetta (a carei inscriptie a stat la baza descifrarii scrierii hieroglifice), pastrata de 200 de ani la British Museum din Marea Britanie, sau bustul lui Nefertiti (foto), aflat la Neues Museum din Berlin, Germania - obiecte despre care Consiliul Suprem al Antichitatilor, condus de renumitul arheolog Zahi Hawass, sustine ca au fost scoase din tara in mod ilegal.

Recent, Egiptul a reusit, totusi, sa recupereze, de la Muzeul Luvru din Franta, cinci fragmente de picturi murale vechi de peste 3000 de ani, in urma unei decizii de a suspenda colaborarea cu respectivul muzeu in cazul in care piesele nu ar fi fost inapoiate.

Sursa: FOXNews

CITESTE SI: