Prima pagină D:News

Secretul armurii lui Alexandru cel Mare a fost dezvaluit

Redactia Descopera.ro | 01.12.2010 | ● Vizualizări: 9284
Secretul armurii lui Alexandru cel Mare a fost dezvaluit     alexandru Macedon, linthorax, armura, kevlar, mister, gaugamela + zoom
Galerie foto (2)

Atat Alexandru cel Mare (356 – 323 i.Hr), cel mai cunoscut general din intreaga istorie a umanitatii, cat si soldatii sai au purtat armuri asemanatoare kevlarului de astazi, armuri realizate din fasii de lana laminate dupa o tehnica redescoperita abia recent, au anuntat oamenii de stiinta cu ocazia intalnirii anuale a arheologilor din toata lumea la Institutul Arheologic din Anaheim, California.

"Chiar daca astazi cunoastem o multime de lucruri despre armurile stravechi, cele purtate de macedonenii lui Alexandru cel Mare, asa numitul material linothorax, a ramas un mister pana recent, asa si datorita perisabilitatii armurii. Cu toate acestea, am reusit sa demonstram ca lana laminata a reprezentat una dintre cheile succesului armatei macedonene si a celor mediteraneene pentru mai bine de 1000 de ani", sustine Gregory Aldrete, profesor de istorie la Universitatea din Wisconsin.Poate cea mai clara dovada a faptului a Alexandru purta linothorax este faimosul mozaic descoperit la Pompeii. In acesta, tanarul general macedonean este reprezentat cu o armura alcatuita din fasii de lana laminata. In plus, istoricul grec, Plutarh, afirma ca in celebra Batalie de la Gaugamela (331 i. Hr.), Alexandru Macedon purta o armura de lana impletita, un argument in favoarea celor care sustin teoria armurii de linothorax.

"Pentru multa vreme s-a crezut ca armurile de lana au fost inferioare celor metalice. Ei bine, testele noastre arata ca nici sabiile, nici topoarele sau sagetile nu pot patrunde cu usurinta o astfel de armura. Este, practic, kevlarul lumii antice", concluzioneaza acelasi Gregory Aldrete.

Sursa: Discovery

CITESTE SI: