Catastrofa materiei obscure si formarea galaxiilor

14 01. 2010, 11:00

Multe fenomene astrofizice sunt explicabile doar presupunand existenta materiei obscure reci. Astfel este posibila, de exemplu, elucidarea distributiei galaxiilor si a materiei ordinare in univers la scara mare (de ordinul a miliardelor de ani-lumina) si a radiatiei fosile derivata in urma Big Bang-ului.

Totusi, daca este aplicat fiecarei galaxii in parte, ale caror dimensiuni variaza intre sute si zeci de mii de ani-lumina, acest model ii face pe cercetatori sa traga concluzii care nu coincid cu observatiile astronomilor.
Previziunile modelului sugereaza ca regiunile centrale ale galaxiilor s-ar roti la o viteza superioara celei rezultate efectiv in urma observatiilor astronomice. In consecinta, modelul ar implica o densitate a materiei obscure reci in centrul galaxiei superioara celei permise de masuratori. Timp de aproape doua decenii, astrofizicienii, fizicienii particulelor si astronomii s-au chinuit sa rezolve aceasta discrepanta, cunoscuta si drept "catastrofa materiei obscure reci", dar orice solutie aparent convingatoare a dus mereu la alte si alte discrepante.

Acum insa, potrivit studiului aparut in Nature, cercetatorii au facut simulari care includeau o mai precisa descriere atat a locului, cat si a modului cum survine formarea stelelor in galaxii.
Cercetatorii au simulat formarea galaxiilor pitice, cele pentru care "catastrofa materiei obscure" este deosebit de evidenta, realizand pentru prima oara nu numai un model al comportamentului materiei obscure reci ca influentata doar de gravitatie, ci si al comportamentului extrem de complex al materiei vizibile normale de sub scara la care se formeaza asa-numitele "cluster"-uri de stele. Desi materia obscura reprezinta intre 70 si 80% din masa unei galaxii, ea este oricum influentata de materia normala.

Gratie unor simulari facute la rezolutie inalta, care au presupus utilizarea mai multor super-computere simultan, cercetatorii au putut demonstra ca pe parcursul exploziilor de supernove in nucleul galaxiei este "expulzat" nu numai gaz interstelar, ci si materie obscura rece, a carei densitate in centrul galaxiei astfel se diminueaza.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: