Prima pagină D:News

Daca propriul chip iti pare urat, este o anomalie cerebrala

Redactia Descopera.ro | 02.02.2010 | ● Vizualizări: 273
Daca propriul chip iti pare urat, este o anomalie cerebrala     creier, anomalie, perceptie, corp + zoom
Galerie foto (1)

Cei care se vad atat de urati incat fac din propriul aspect fizic o obsesie sufera de “deranjamentul” denumit dismorfofobie, care ii face sa-si perceapa in mod distorsionat chipul si trupul.

Este vorba despre unii dintre clientii "fideli" si frustrati ai chirurgilor esteticieni, dar nu cei manati de vanitate, ci de cei care sufera de o boala psihica numita dismorfofobie sau dereglare dismorfica corporala, si care a facut recent obiectul unui studiu al echipei de psihiatri condusa de Jamie Feusner la David Geffen School of Medicine, din cadrul Universitatii Los Angeles.
Analizand cu ajutorul rezonantei magnetice functionale creierul a 17 dismorfofobici si 17 indivizi sanatosi in timp ce toti observau fotografii ale propriului chip, cercetatorii au remarcat ca in creierul celor dintai, vederea propriei imagini declanseaza o activare anormala a mai multor arii cerebrale.

Specialistii americani au descoperit ca, in cazul acestor pacienti, creierul elaboreaza imaginea propriului chip in mod inselator, inregistrandu-se o activitate alterata atat in centrii vederii, cat si la nivelul circuitelor cerebrale care conecteaza regiunile lobului frontal cu cele ale ganglionilor bazali. Descoperirea face lumina asupra genezei acestei dereglari, chiar daca mai ramane de stabilit daca aceste disfunctii neurale sunt innascute sau dobandite.

Potrivit aceluiasi studiu, publicat recent in revista Archives of General Psychiatry, persoanele afectate de dismorfofobie reprezinta circa 1-2% din populatie, iar una din patru ajunge la tentative de sinucidere.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: creier | anomalie | perceptie | corp

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI