Albinele disting fetele umane

03 02. 2010, 12:13

Albinele au capacitatea de a distinge o fata umana de orice alta imagine. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Toulouse. In demersul lor, oamenii de stiinta francezi au pornit de la faptul ca, in 2005, cercetatorul american Adrian Dyer de la Universitatea Monash, Virginia a invatat un grup de albine sa asocieze imagini ale unor chipuri umane pe baza de recompensa (o portie buna de zahar), fara insa sa stabileasca insa si ceea ce insectele "recunosteau" in fotografi.

De aceasta data, oamenii de stiinta francezi au supus albinele unei serii de probe, si au descoperit ca aceste insecte catalogheaza in mod corect figurile atunci cand acestea sunt alcatuite din parti cu o pozitie precisa, cum sunt trasaturile unei fete umane. Concluzia? Albinele sunt capabile sa invete cum este organizat un chip si sa-l distinga de numeroase obiecte din mediul lor inconjurator chiar daca nu pot totusi distinge o fata umana de alta.

"In mod cu totul extraordinar, albinele reusesc sa faca acest lucru utilizand un creier microscopic, in vreme ce noi, oamenii, punem la munca regiuni intregi ale creierului", a conchis Martin Giurfa, coordonator al studiului.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: