Prima pagină D:News

Cine-i nascut in ianuarie… e bun la sport

Redactia Descopera.ro | 02.03.2010 | ● Vizualizări: 124
Cine-i nascut in ianuarie… e bun la sport     sanatate, medicina, copil, sport, nastere, scoala + zoom
Galerie foto (1)

Copiii nascuti in primele luni ale anului au sanse mult mai mari decat ceilalti de a ajunge sportivi de performanta – cel putin in Australia.

Studiind corelatia dintre anotimpuri si starea de sanatate a populatiei, dr. Adrian Barnett, de la Universitatea Tehnologica din Queensland, Australia, a descoperit ca luna in care s-a nascut o personana influenteaza santatea acesteia, dar si aptitudinile ei sportive.

Analizand datele de nastere ale sportivilor profesionisti din Liga Australiana de Fotbal, cercetatorul a constatat ca un numar considerabil dintre acestia erau nascuti in primele luni ale anului; mult mai putini erau nascuti spre sfarsitul anului si mai ales in decembrie.

Faptul este important, crede specialistul, numai in corelatie cu data la care incepe anul scolar, deoarece activitatea fizica desfasurata la scoala, inca din copilarie, isi pune amprenta asupra performantelor sportive de mai tarziu.

In Australia, anul scolar incepe in ianuarie, astfel incat, atunci cand intra in clasa I, copiii nascuti in aceasta luna au un avans fata de colegii lor nascuti in ultimele luni ale anului; acestia din urma, mai mici si mai putin dezvoltati fizic, fac fata mai greu activitatilor sportive; cu timpul, risca sa devina demotivati, au sanse mai mici de a se indrepta spre o cariera sportiva, iar lipsa activitatii fizice are consecinte asupra sanatatii la varsta adulta.

Studii anterioare realizate in alte tari aratasera, de asemenea, ca acei copii nascuti in apropierea datei la care incepe anul scolar au sanse mai mari sa devina profesionisti in sporturi ca hochei pe gheata, fotbal, volei si baschet.

Sursa: Top News

CITESTE SI:

Tag-uri: sanatate | medicina | copil | sport | nastere | scoala