Prima pagină D:News

Pana si insectele au propriile autostrazi

Redactia Descopera.ro | 02.09.2010 | ● Vizualizări: 168
Pana si insectele au propriile autostrazi     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Insectele aflate in plin fenomen de migratie se folosesc de asa numitele “autostrazi aeriene” din aer pentru a-si mari viteza si accelerarea din timpul zborului, dupa cum relateaza un grup de entomologi britanici care a studiat dinamica migratiei la insecte.

Banalele albine, viespi, fluturi, muste si libelule se folosesc de metode sofisticate pentru a descoperi curentii aerieni care-i duc in destinatiile alese. Odata ce au identificat curentii de aer, micile zburatoare calatoresc fara implicarea efortului fizic cu viteze de pana la 100 km./ora. Pentru gasirea curentilor potriviti, insectele se ajuta de "compasul interior", nimic altceva decat un sensibil complex senzorial extrem de eficient.

Spre surprinderea cercetatorilor, insectele isi invata propriile progenituri traseele pe care trebuie sa le urmeze pentru a fugi din fata frigului iernii, entomologii identificand peste 7 generatii de insecte care urmau aceiasi curenti aerieni.
"Migratia insectelor se desfasoara pe o scala incredibil de mare. Ceea ce ne-a surprins cu adevarat este faptul ca foarte putine insecte se ratacesc in decursul "calatoriilor" pe curentii aerieni. Pentru a definitiva studiul ne-am folosit de un radar special care poate detecta zborul insectelor aflate la o altitudine de maxim un kilometru. Este un radar militar foarte sofisticat, in lumea intreaga existand doar trei asemenea masinarii ultraperformante", declara profesorul Jason Chapman din cadrul Rothamsted Research Institute din Herefordshire, Marea Britanie.

Sursa: BBCNews


CITESTE SI :